Hier bieden wij u recepten aan die u kunt bereiden met het hoofd-ingrediënt: ' De Aardappel'.

Over de Aardappel

De aardappel, of 'Solanum tuberosum' is een tot knollen verdikte stengel van een plant die origineel komt van de hoogvlakten van Peru en Bolivia. Daar werd het gewas al 4000 tot 7000 jaar vermoedelijk uit een bittere wilde plant gekweekt.

De tot 90 cm hoge aardappelplant is een tweejarig gewas maar wordt als eenjarige verbouwd. Na de bloei, als de plant al begint te verwelken, worden de onregelmatig gevormde knollen geoogst die zich ondergronds ontwikkeld hebben. De schil die rood-, bruin-, geel-, groen- of paarstinten kan hebben, is glad of ruw en voorzien van 'ogen' waaruit zich de jonge spruiten ontwikkelen.
Er bestaan zo'n 300 aardappelrassen, die zowel in vorm, kleur als grootte als in smaak en zetmeelgehalte verschillen.


Gebakken aardappelschijfjes met oesterzwamreepjes

400 g oesterzwammen
8 aardappelen
2 cl olijfolie
 takje tijm
peper en zout.

Stoom of kook de aardappelen in de schil bijna gaar.
Snij intussen de oesterzwammen in reepjes.
Pel de aardappelen en snij ze in plakjes.
Verwarm de olijfolie in de wok en bak de oesterzwammen samen met de aardappelen op een vrij hoog vuur (ongeveer 5 minuten).
Roer af en toe, kruid met tijm.
De aardappelen moeten goudbruin gebakken zijn. Bestrooi met zout en peper.

Tip: u kunt een restje gare aardappelen gebruiken

 


Aardappelcurry met bloemkool (hoofdgerecht voor 4 personen)

400 gram vastkokende aardappelen
1 teentje knoflook
1 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
½ theelepel gemberpoeder
1 ui
3 eetlepels kokos
1 theelepel citroensap
200 gram bloemkoolroosjes
2 eetlepels boter
1 eetlepel kerriepoeder
½ theelepel komijnzaadjes
2 dl melk
mespunt suiker
paar takjes koriander

De aardappelen schillen en in blokjes snijden.
De fijngesneden ui en knoflook in de boter fruiten.
De specerijen erdoor roeren en 1 minuut meebakken.
De aardappel en bloemkool toevoegen en omscheppen.
Kokos en melk erbij schenken. Suiker en citroensap toevoegen en alles in 15 minuten gaar laten worden.
De aardappelen en bloemkoolroosjes moeten heel blijven.
De koriander fijn knippen en over het gerecht strooien.

 


Aardappelen met uitjes en kaas

1 kilo aardappelen
2 bosuitjes
50 gram boter
100 gram geraspte kaas

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Droog de schijfjes met een theedoek.
Smelt de boter op een matig vuur en leg de plakjes in de pan zodat het schuim begint weg te trekken.
Schep ze voortdurend om en voeg eventueel nu en dan een klontje boter toe om aanbranden te voorkomen.
Na 10 minuten de fijngehakte bosuitjes toevoegen.
Net voordat de aardappels klaar zijn kunt u de kaas erdoor roeren.
Na 15 minuten zijn de aardappelplakjes gaar en goudbruin, met knapperige randjes.

 


Aardappelsalade

500 gram vastkokende aardappels
200 gram cottagecheese
1 mespuntje saffraan
snufje zout - handje vol olijven
5 slabladeren
1 teentje knoflook
1 theelepel chilipoeder
scheutje olijfolie
4 takjes gesneden peterselie

Borstel de aardappels schoon, kook of stoom ze in de schil gaar en snijd ze in plakjes.
Schil de aardappels als ze een dikke huid hebben. Was en droog de sla.
Leg de bladeren op een schaal en daarop de aardappelplakjes.
Laat de saffraan enkele minuten trekken in een paar eetlepels water.
Maak vervolgens een dikke saus door er kaas aan toe te voegen, de uitgeperste knoflookteen, chilipoeder en een scheutje olie.
Goed door elkaar roeren. Lepel de saus over de aardappels heen.
Garneer met olijven en sprietjes peterselie.

 


Aardappelsoep met groente (voorgerecht voor 4 personen)

700 gram geschilde aardappelen
2 eetlepels boter
½ selderijknol
zout en versgemalen peper
4 kruidnagels
4 eetlepels gehakte peterselie
1 grote ui
2 flinke wortelen
2 stengels prei
2 laurierblaadjes
1 groot bouillontablet
125 ml slagroom

Snijd de aardappelen in kleine blokjes.
Snipper de ui en fruit deze in een koekenpan met de boter tot hij heel licht van kleur is.
Snijd de wortelen en de selderij in blokjes, de prei in ringen.
Was de groenten vooral niet te lang.
Laat ze even uitlekken. Voeg ze bij de uisnippers en laat ze onder geregeld omscheppen meebakken.
Doe alles over in een grote pan en voeg de aardappelblokjes en 1½ liter water toe.
Breng de soep aan de kook. Voeg het zout, de peper, laurierblaadjes, kruidnagels en het bouillontablet.
Laat de soep nog 30 minuten op een laag pitje doorkoken.
Als de soep goed gaar is, door een zeef wrijven.
Roer de peterselie door de room en roer dit door de soep.
Niet meer laten koken!

 


Aardappelschotel met slagroom (hoofdgerecht voor 4 personen)

 1 kg aardappelen
½ liter slagroom
knoflookpoeder
klontje boter
zout
middelgrote ovenschaal

Schil de aardappelen, was ze en snijdt ze in dunne schijfjes.
Beboter de ovenschaal en bestrooi met knoflookpoeder.
Doe de aardappelschijfjes in de schaal en giet er gelijkmatig de slagroom (ongeklopt) overheen.
Bestrooi de schaal met wat zout.
Zet de schaal 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Leg er eventueel wat uienringen over.