Over de Aardpeer

De aardpeer is ook bekend onder de naam 'Jerusalem-artisjok' door de gelijkenis met een artisjok en 'topinamboer' naar de Franse benaming.
Aardperen zijn de knolletjes die groeien aan een plant die behoort tot de familie van de zonnebloem.
De knollen zijn lichtbruin tot lichtpaars van kleur.

 


Gebakken aardpeer

500 gr aardpeer
1 literbouillon
zout
boter
bieslook of peterselie

Boen de aardpeer schoon en kook ze in de bouillon met iets zout in 5 tot 10 minuten  gaar.
Laat de aardpeer uitlekken en afkoelen en pel ze eventueel.
Snij ze daarna in plakjes en bak ze in de boter mooi bruin.
Voor het serveren garneren met de bieslook of peterselie.

 


Aardperenpuree

500 gr aardpeer
zout
citroensap
scheut room
peper

Was en boen de aardperen en kook ze in de schil in 5 a 10 minuten gaar in water met zout en sap.
Pel de aardpeer en pureer ze met een scheut room in  de mixer.
Op smaak brengen met peper en zout. Lekker bij geroosterd vlees.

 


Gefrituurde aardpeer

400 gr aardpeer
citroen sap
zout
peper
peterselie.

De aardpeer wassen en beetgaar koken in */- 8 minuten.
Aflaten koelen en in plakjes snijden.  
Maak een marinade van citroensap, peper, zout en fijngehakte peterselie.
Marineer de aardperen een nacht.
Laat ze daarna uitlekken en bak ze in de frituur.
Lekker met een salade of als hapje bij de borrel.

 


Aardpeer met eiersaus (voor 4 personen)

750 gr. aardpeer
4 el. citroen
0,5 l. water
zout
15 gr. boter
1,5 el. bloem
1 dl. room
2 hardgekookte eieren
halve citroen
peper
peterselie.

Schil of boen de aardperen, snij ze door en leg ze direct in water met citroen sap tegen verkleuren.
Kook ze in ca. 20 minuten gaar.
Laat ze uitlekken en vang het lekvocht op.
Hou de aardperen warm. Verwarm voor de saus de boter.
Voeg de bloem toe en laat deze 2 min. mee verwarmen.
Hak intussen de gepelde eieren grof.
Meng 1 dl. van het afgekoelde kookvocht door de room.
Voeg dit mengsel met scheutjes te gelijk aan het boter- en bloemmengsel toen blijf roeren tot een glad gebonden saus is ontstaan.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Roer tenslotte het citroensap en de gehakte peterselie erdoor.
Schep de saus over de warm gehouden aardperen.

 


Aardpeer met witte wijn

675 gr aardpeer
1 ui
1 el olijfolie
3 teentjes knoflook
nootmuskaat
peper
zout
1 ½ dl
witte wijn

Schrob de aardpeer goed schoon en snij met schil in stukjes.
Fruit de ui in olijfolie.
Doe de aardpeer, nootmuskaat, peper, geperste knoflook en zout erbij.
Laat een minuutje bakken.
Doe de witte wijn erbij. Laat 15 minuten stoven tot de aardpeer beetgaar is.

 


Aardpeerpizza

1 krokante pizzabodem
1 ui
2 el tijm
400 gr aardpeer schoongeboend
1½  tl zout
2-3 el olijfolie
25 gr geschaafde amandelen.

Schaaf de uien en de aardperen met de komkommerschaaf in plakjes.
Verdeel de ui over de pizzabodem.
Bestrooi met tijm.
Verdeel de aardpeer erover.
Druppel de olie eroverheen.
Bak ca 20 minuten op 220 graden.
Strooi halverwege de baktijd de amandelen erover.