Over Andijvie:

Een man vraagt aan zijn vrouw: “Zal ik vanavond bloemen voor je meenemen?” “Ach,” zegt de vrouw, ‘doe maar andijvie.“ Andijvie stond een paar jaar geleden nog op de top 10 van de meest gegeten groente, maar is inmiddels van die lijst verdwenen. Tijd voor het eerherstel van een misschien niet zo romantische, maar wel gezonde en lekkere groente. Andijvie bevat per 100 gr maar 8 kcal, veel vit. A en C en belangrijke mineralen. Andijvie is een wat ruig gewas met dik blad, een beetje een wilde oerplant.heel anders dan sla, die zijn trouwens ook geen familie van elkaar. Andijvie is lid van de Cichoriumfamilie, net als witlof, groenlof en paardebloem. Andijvie is een zogeheten korte dag plant, die bij het lengen van de dagen snel wil gaan bloeien en zaad schieten.
Er zijn twee soorten andijvie. Krulandijvie is lekker als sla (met spekjes of crôutons). Heelbladige andijvie kan behalve als sla ook rauw in de stamppot verwerkt of geroerbakken, gestoofd of gekookt worden. Andijvie kan een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Goed wassen voor het snijden. Andijvie van buitenaf naar de stronk toe in repen snijden is het makkelijkst

 


Andijviesalade

200 g andijvie wassen en fijn snijden.
Mengen met een sausje van;
3 eetl. olie, 1 eetl. citroensap, 1 thl. honing en wat fijn geknipte bieslook.
1 zoetzure appel in stukjes snijden en mengen met een sausje van 3 eetl. yoghurt, een snufje zout en 1 thl. honing.
Dit er middenin leggen en bestrooien met wat gehakte en in een droge pan op een matig vuur geroosterde hazelnoten.

 


Andijviesalade (4 personen)

300 gram andijvie
3 zure appels
3 eetlepels olie
1 theelepel mosterd
mespuntje suiker
zout & peper
1 eetlepel azijn

Was de andijvie goed en snijd deze fijn. Laat de groente uitlekken. Schil de appels en snijd ze in fijne reepjes.
Maak een dressing van de olie, azijn, mosterd, suiker, peper en zout.
Meng de andijvie met de appels in een schaal en giet er de dressing over.

 


Andijviesalade

klein stronkje andijvie
2 of 3 peren uit blik (licht gezoet)
2 tomaten
100 gram scherpe blauwe kaas sausje: olijfolie, witte azijn (of appelazijn)
beetje perennat
peper

Snijd de andijvie in zeer kleine reepjes en de peren en tomaten in blokjes.
Verkruimel de blauwe kaas. Maak het sausje en schep alles door elkaar

 


Andijviesalade

Saus maken van:
3 el yogurt
3 el mayo
1 el olie
mespunt kerrie
mespunt gember
peper en zout.


En dan de saus mengen met:
1 krop andijvie
4 stengels bleekselderij
1 banaan
ananas
rozijnen
3 el geroosterde amandelschaafsel

 


Gemengde andijviesalade

1 struikje andijvie
1 komkommer
4 halve perziken
150 gr linzen
75 gr hazelnoten
200 gr belegen kaas
2 eetlp. rode azijn
1 th.lp mosterd
wat zout en peper
3 eetlp. olijfolie

Was de linzen en kook ze gaar in ongeveer ¾ uur.
Was de andijvie. Snijdt deze in hele dunne reepjes.
Schil de komkommer en halveer deze.
Snijd hiervan dunne plakjes.
Snijd de perzik in kleine stukjes en de kaas in kleine blokjes.
Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een koekenpan lichtbruin. (geen olie toevoegen)
Meng de andijvie, komkommer en de kaas in een schaal door elkaar.
Klop het sausje van azijn, mosterd, zout en peper en de olie door elkaar.
Schep vlak voor serveren dit door de salade en bestrooi dit met hazelnoten

 


Krulandijviesla

Mooi op tafel: een hele krop andijvie!
1 krop krulandijvie
1 sinaasappel, geschild en aan stukjes
1 bakje cottage cheese
5 sprieten bieslook
4 eetl. mayonaise
4 eetl sinaasappelsap
4 augurken, gesnipperd
kappertjes, groene en/of zwarte olijven

Andijviekrop wassen en omgekeerd in een vergiet laten uitlekken, stronk afsnijden en andijvie als krop in een schaal leggen. Dressing 1: cottage cheese, sinaasappel en bieslook door elkaar scheppen.
Dressing 2: mayonaise, sinaasappelsap en augurksnippers door elkaar scheppen. Dressings en kappertjes en/of olijven in aparte schaaltjes presenteren.
De salade naar eigen smaak op het bord samenstellen en aanmaken.
Variatietip: cottage cheese vervangen door blokjes feta.
Overgebleven andijvie kan in een van de andere recepten worden verwerkt. Een lekker recept met asperges.

 


Andijvieburgers (8 stuks)

Lekker met ketchup of mangochutney op een broodje.
500 g kruimige aardappels
100 g andijvie, kleingesneden
4 beschuiten, verkruimeld
1 ei
1 theel. kruidenzout of zout en peper naar smaak
olijfolie om te bakken

Aardappels schillen, koken en fijn stampen. Mengen met kruidenzout, beschuit, andijvie en ei. In 8 porties verdelen en burgers vormen/ olie verhitten en de burgers aan beide kanten bruin bakken.

 


Andijvie-kaasquiche (Koude quiche is heerlijk picknick-eten)

225 g bladerdeeg (5plakjes), ontdooid
2 beschuiten, verkruimeld
4 eieren
200 g blauwschimmelkaas, in stukjes
200 gesn. Andijvie
50 g cashewnoten, grof gehakt

Oven voorverwarmen op 200 °C
Springvorm ( Ø 24cm) bekleden met bladerdeeg
Gaatjes in het deeg prikken en beschuitkruim over de bodem verdelen.
Eieren, kaas en andijvie mengen en in de vorm schenken. Met cashewnoten bestrooien en in ong. 40 min. gaar en bruin bakken.

 


Kerrie-andijviesoep

Extra lekker met 1 eetlepel mascarpone in elke kom soep.
1 ui, gesn.
1 eetl. milde kerriepoeder
1 appel
1 aardappel, geschild en aan stukjes gesn.
1 l bouillon
200 g andijvie, gesn.
Olie om te bakken.

Ui glazig fruiten in de hete olie, kerriepoeder erdoorheen roeren.
Appel- en aardappelstukjes toevoegen en even bakken.
2,5 dl bouillon erbij schenken, 10 min. zachtjes koken.
Andijvie en de rest van de bouillon erbij schenken en nog 5 min. laten koken.
Eventueel iets laten afkoelen en pureren.
Lekker met broodsoldaatjes: repen brood aan weerszijden besmeren met (kruiden)boter en even aan weerszijden in de koekenpan bakken


Andijvie in de diepvries

Was de groente, snijd hem grof en in porties tegelijk in een pan met ruim kokend water 2 minuten blancheren.
De groente uit het water halen en onder stromend water laten afkoelen en uit laten lekken.
De andijvie overdoen in een verpakking ter grootte van een maaltijd, deze voor 4/5 deel vullen, de lucht zoveel mogelijk uit de verpakking drukken en afsluiten.
Vries de groente zo snel mogelijk (na afkoelen) in en bewaar deze niet langer dan 8 maanden.
Bij gebruik in bevroren toestand opzetten en in 10 minuten gaarkoken.

 


Andijvie in roomsaus (bijgerecht voor 4 personen)

700 gram andijvie
¼ liter water
½ theelepel zout
4 eetlepels geraspte kaas
1 eetlepel paneermeel

voor de roomsaus:
15 gram boter
25 gram bloem
½ theelepel zout
versgemalen peper
2½ dl melk (op kamertemperatuur)

Maak de andijvie schoon, snijd de stronken overlangs door (in vieren), maar laat het voetje er aanzitten.
Breng het water met het zout aan de kook en kook hierin de andijvie 5-10 minuten voor.
Maak de saus met de ingrediënten.
Laat ze op een vergiet uitlekken en leg ze in een vuurvaste ovenschaal.
Giet de roomsaus erover en bestrooi het geheel met een mengsel van de geraspte kaas met het paneermeel.
Zet de schaal in de oven op het middelste rooster en gratineer de groente ongeveer 15 minuten bij 200°C.

 


Vegetarische Lasagneschotel met andijvie (hoofdgerecht voor 4 personen)

8-12 voorgekookte lasagnevellen
3 theelepels Italiaanse kruiden
150 gram geraspte oude kaas
100 gram verse roomkaas
2 eetlepels sesamzaad
3 dl gezeefde tomaten
2 eetlepels olijfolie
peper, zout
800 gram andijvie
½ bak champignons
25 gram margarine
2 ½ dl melk
2 uien
tabasco
25 gram bloem
500 gram tomaten
2 teentjes knoflook

Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui glazig.
Pel de knoflook en pers hem hierboven uit.
Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten mee.
Roer 1 theelepel Italiaanse kruiden, de peper en het zout erdoor.
Snijd de tomaten in plakjes.
Roer in een kan de gezeefde tomaten en 2 theelepels Italiaanse kruiden door elkaar.
Pers hierboven het andere teentje knoflook uit.
In een pan 25 gram margarine verwarmen, de bloem erdoor roeren en scheutje voor scheutje de melk erdoor roeren.
Voeg de geraspte kaas en wat peper en tabasco toe.
Een derde deel van de  gebonden saus overgieten in een kom en de roomkaas erdoor roeren. Vet een grote ovenschaal in.
Was de andijvie, in reepjes snijden en op een matig vuur in water laten slinken.
Af en toe omscheppen en zout toevoegen. Laat de andijvie goed uitlekken.
Giet in de schaal de helft van de tomatensaus en leg hierop 2-3 lasagnevellen. Een derde van de andijvie hierover verdelen.
Het roomkaasmengsel uitspreiden, de helft van de tomaatplakjes erop leggen en hierop weer 2-3 lasagnevellen leggen.
Eerst het champignon-uimengsel verdelen en dan weer een derde deel van de andijvie.
Hierover weer 2-3 vellen en de rest van de andijvie en de tomatensaus.
Hierop de laatste lasagnevellen, de rest van de tomatenplakjes en afdekken met de kaassaus.
Sesamzaad erover strooien en in de voorverwarmde oven in 35 minuten goudbruin laten worden

 


Toemis Andijvie

Indisch recept
500 gr. Andijvie
½ dl. olie
2 uien
3 teentjes knoflook
1 paprika
1,5 el. ketjap
1 tl. laos
1 tl. sambal oelek
2 tl. suiker
zout.

Was de andijvie, snij ze grof en laat  uitlekken.
Snij de uien en de knoflook fijn en fruit ze in olie glazig.
Snij de paprika en doe die er bij en hierna de kruiden.
Voeg dan de uitgelekte andijvie toe.
Even roerbakken en op het laatst de ketjap en het zout erbij.
De andijvie mag niet te gaar worden. Lekker met rijst.