Ik schrijf nu voor 2 weken. Alleen indien nodig zal ik voor de volgende oogstweek bericht doen.

Strenge vorst zal voorlopig uitblijven. Alleen vrijdagnacht is er kans op nachtvorst. Dus hoeven we wederom niet bang te zijn, dat de grond bevriest en je dientengevolge geen groente kan oogsten.

Voor diegene die het vorige weekbericht niet gelezen hebben. De ledenvergadering van De Nieuwe Akker wordt gehouden op donderdagavond op 10 januari. Van 19:30 uur tot 22:00 uur. In het wijkcentrum de Driehoek, Gooierstraat 9, 7416XA, Deventer

Het is handig om al van te voren even over de aandachtspunten van de vergadering na te denken. Voor diegene die al de komende tijd daar mee bezig willen, geef ik alvast een aantal.

Groenteteelten 2012

-Evaluatie teelten, wensen

-Hoeveelheden groente (weinig, oké, te veel)

Informatievoorziening

-Weekbericht(duidelijk, wensen, tijdstip van uitgifte)

-Om te kunnen oogsten op de tuin zelf (waar & hoe)

-Spelregels, tuinafspraken(wensen)

Voorzieningen

-Parkeergelegenheid en paden.

-Om te kunnen oogsten op de tuin (afdakje, gereedschappen, schoonmaken, afwegen, verpakken, etc.)

-Speelvoorzieningen ( zwengelpomp, kruiwagentjes, los speelgoed)

-Picknicktafel, bankje, gazon

-Wensen


Graag wil ik van je weten of je wel of niet naar de vergadering kan komen. Dit in verband met de inrichting van de ruimte en de hoeveelheid koffie of thee die gezet moet worden. De zaal is goedkoop, maar ik betaal per kop thee en koffie en moet die van te voren bestellen. Dus een mailtje met bijvoorbeeld: ik kom niet of ik kom wel, 2 personen, koffie en thee, zou heel mooi zijn.


IK WENS JULLIE FIJNE DAGEN


Van veel groenten staan recepten op deze site.

Te oogsten

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Pastinaak: De spitvork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene

Schorseneren: Ze worden ook wel "keukenmeidenverdriet" genoemd. In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken. Schillen onder water of met handschoenen aan voorkomt verdriet. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de wortel een gat graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Voor assistentie met het oogsten ben ik op vrijdagochtend 21 december tussen 9.30-10.00 uur beschikbaar. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Spruiten: Struik met dikke spruiten zoeken en de dikste van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Koolraap: Zolang ze niet bevroren zijn geraakt kan je ze nog gebruiken.Dat kan je zien door gelijk bovenaan de knol de stengel door te snijden. Als het binnenste van de knol oranje en glazig eruitziet is de knol bevroren geweest. Andere knol proberen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.

Rucola:  Er staat nog een beetje rucola. Met wortels uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: De buitenste stengels zijn bevroren geweest. De binnenste zijn nog goed. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie.

Er zitten wat bruine plekken op de plant. Dat kan verder geen kwaad. Bij bereiding gewoon weghalen. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. Buitenste slechte stengels erafhalen. Oogsten naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten