Het nieuwe jaar is begonnen. Ik wens iedereen veel te zaaien in een vruchtbaar nieuw jaar!

De tuin/mededeling

Het zachte winterweer duurt voort. Naar mijn gevoel uitzonderlijk. Ben benieuwd of we deze winter nog strenge vorst krijgen. Het voordeel is dat de grond niet bevriest en we de pastinaak, prei en schorseneren kunnen blijven oogsten. En dat we nog steeds bladgroenten zoals snijbiet kunnen oogsten.

Te oogsten

Winterwortel: Ze liggen klaar  in de schuur in de ruimte achter de linker deur. De winterwortel heeft wat last van wormstekigheid en natte voeten gehad. Dus ruim afwegen en slechte delen gewoon wegsnijden. Ongeveer 300 gram per volwassene

Uien:  Ze liggen klaar in de schuur in de ruimte achter de linker deur.  Ongeveer 300 gram per volwassene

Schorseneren: Ze zijn niet lang geworden. Het voordeel hiervan is dat ze nu gewoon met de spitvork uit de grond te halen zijn. Net zoals bij de pastinaak naast de plant vork in de grond steken en naar achteren trekken. Sommigen zijn goed dik. Minimaal een vingerdik is wel fijn, anders hou je na het schillen weinig over. Ik schil ze in een bak met water. Ze heten niet voor niets "keukenmeidenverdriet". In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken. Ongeveer 300 gram/volwassene. Recepten: zie bijlagen

Spruiten: De dikste eerst plukken. De spruiten bovenin de plant, die we in het begin lieten zitten om dikker te groeien zijn nu voor een deel  geschikt om te plukken! Ongeveer 400 gram per volwassene.

Boerenkool: Onderste grote bladeren van de stengel af trekken. Kleinere laten zitten.Die kunnen dan nog groter groeien. Ongeveer 500 gram per volwassene.


Voor de liefhebbers

Spinazie: De laatste zaaing spinazie is niet helemaal volgroeid maar groter worden doet het nauwelijks.Het is de moeite waard om van te oogsten.  Oogsten door het worteltje van het plantje net onder de grond door te snijden. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijbiet: Heeft de nachtvorst overleeft en dus nog steeds oogstbaar. Het loopt kwa hoeveelheid op z'n einde, maar er zitten nog wel goede jonge bladeren tussen. Bladstelen paar cm boven de grond doorsnijden. Ongeveer 300 gram per volwassene oogsten. Recepten: zie bijlage.

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten