Vraag

Een goede vriendin van mij wil graag weten of jullie geïnteresseerd zijn in de mogelijkheid om goedkoper aan biologische producten te komen. Zij wil voor de organisatie Van Haver tot Gort een afhaalpunt in Schalkhaar beginnen. Van Haver tot Gort wil de verkoop van biologische producten stimuleren door korting te geven ten opzichte van de consumentenadviesprijzen . Zie ook vanhavertotgort.nl .
Een overzicht van de soorten producten en de korting:

eten/drinken 10% onder consumentenadviesprijs 
dieren 10%  onder consumentenadviesprijs
persoonlijke verzorging 15%  onder consumentenadviesprijs
huishouden 10%  onder consumentenadviesprijs
aanvullende voeding 15%  onder consumentenadviesprijs
 cadeau's/boeken 10%  onder consumentenadviesprijs
kleding 15% onder consumentenadviesprijs

De consumentenadviesprijs is vergelijkbaar met de prijzen in de natuurwinkels.

Dus als je geïnteresseerd bent hoor ik het graag!

Mededeling

Ik heb afgelopen week weer contact gehad met de bewuste woningbouwvereniging. Deze vereniging wil grond voor De Nieuwe Akker beschikbaar stellen. Een agrarische makelaar is bezig met het regelen van de pachtcontracten. De oude opzeggen bij huidige pachters en nieuwe maken, ook voor De Nieuwe Akker dus. Ik ben blij dat er weer beweging in de zaak zit. Ik zou namelijk graag op korte termijn plant- en zaaigoed willen bestellen. En uh.........................................wel weer zo'n leuk oogstfeest willen hebben zoals afgelopen jaar op de Nieuwe Akker. Zie foto bijlage.

Te oogsten

Koolraap: De raap onderaan bij het loof vastpakken en uit de grond trekken. 1 per volwassene. Recepten zie bijlage.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie bladpunten afsnijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Pastinaak: Met de spitvork uitsteken. Rond de 300 gram per volwassene.

Rode biet: Liggen in een kist in de schuur, achter de linker deur. Ongeveer 300 gram per volwassene of een grote biet.

Voor de liefhebbers

Spinazie: De laatste zaaing spinazie is niet helemaal volgroeid maar groter worden doet het nauwelijks.Het is de moeite waard om van te oogsten.  Oogsten door het worteltje van het plantje net onder de grond door te snijden. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijbiet: bladstelen paar cm boven de grond doorsnijden. Ongeveer 300 gram per volwassene oogsten

Savooie kool:  Ook wel groene kool genoemd. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 kleinere per volwassene. Als je met meer bent zoek je een grotere uit. Ze staan verspreid over het hele koolperceel. Sommigen hebben bruine plekjes binnenin.

Ik wens jullie veel oogstplezier.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten