De tuin/mededeling

Voor vannacht en morgennacht is er vorst voorspeld. Hadden we al even niet gehad. Ben benieuwd hoe de bladgroenten hier door komen.
Deze week heb ik samen met iemand van de woningbouwvereniging een gesprek met de bewoners naast de beoogde lokatie van De Nieuwe Akker. Ben benieuwd hoe dat zal verlopen. Wordt vervolgd.

Te oogsten

Winterwortel: Ze liggen klaar  in de schuur in de ruimte achter de linker deur. Ongeveer 300 gram per volwassene

Uien:  Ze liggen klaar in de schuur in de ruimte achter de linker deur. Ongeveer 300 gram per volwassene

Schorseneren: Ze zijn niet lang geworden. Het voordeel hiervan is dat ze nu gewoon met de spitvork uit de grond te halen zijn. Net zoals bij de pastinaak naast de plant vork in de grond steken en naar achteren trekken. Sommigen zijn goed dik. Minimaal een vingerdik is wel fijn, anders hou je na het schillen weinig over. Ik schil ze in een bak met water. Ze heten niet voor niets "keukenmeidenverdriet". In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken. Ongeveer 300 gram/volwassene. Recepten: zie bijlagen

Spruiten: De dikste eerst plukken. De spruiten bovenin de plant, die we in het begin lieten zitten om dikker te groeien zijn nu voor een deel  geschikt om te plukken! Ongeveer 400 gram per volwassene.

Boerenkool: Ik heb in de bijlagen een foto van de boerenkool gedaan. Hoe mooi deze groente in volle glorie! Onderste grote bladeren van de stengel af trekken. Kleinere laten zitten.Die kunnen dan nog groter groeien. Ongeveer 500 gram per volwassene.

Voor de liefhebbers

Spinazie:   Voor zondag- en maandagnacht is er vorst voorspeld. Dus het is nog even afwachten hoe de spinazie hier uit te voorschijn komt. Oogsten door het worteltje van het plantje net onder de grond door te snijden. Ongeveer 300 gram/volwassene.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten