Mededelingen

Ik heb de weegschaal in de schuur gezet. Linkerdeur is ingang! Dan sta jezelf en de weegschaal droog.Soms word de deur niet goed dicht gedaan en staat hij in de wind te klapperen. Dus mijn verzoek is er goed op te letten dat de deur achter de haak is gevallen, als je weg gaat. Dank u.

Ik ben afgelopen donderdag naar de Biovak in Zwolle geweest. Dit is de jaarlijkse vakbeurs van de biologische sector in Nederland. Erg interessant voor mij. Ik heb er een workshop sociale media gevolgd. Dat ging onder andere over de mogelijkheden van Twitter. En ik heb een workshop over overname boerenbedrijven en grondfondsen gevolgd. Mogelijk dat ik daar in de toekomst mee te maken krijg. Daarnaast waren er veel interessante bedrijven en personen en kwam ik bekenden tegen. Ik keerde met een voldaan gevoel huiswaarts.

Te oogsten

Koolraap: De raap onderaan bij het loof vastpakken en uit de grond trekken. 1 per volwassene. Recepten zie bijlage.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie bladpunten afsnijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Pastinaak: Met de spitvork uitsteken. Rond de 300 gram per volwassene.

Snijbiet: bladstelen paar cm boven de grond doorsnijden. Ongeveer 300 gram per volwassene oogsten

Veldsla: Hoewel de veldsla nog niet zo groot is, gaan we het toch oogsten. Ik vind het een erge lekkere sla voor in de winter. Oogsten zoals de spinazie. Plantje vastpakken en met mesje net onder de grond worteltje doorsnijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Voor de liefhebbers

Spinazie: De laatste zaaing spinazie is niet helemaal volgroeid maar groter worden doet het nauwelijks.Het is de moeite waard om van te oogsten.  Oogsten door het worteltje van het plantje net onder de grond door te snijden. Ongeveer 300 gram/volwassene.


Ik wens jullie veel oogstplezier.
Jan-Jaap Scholten