De tuin/mededeling

Ik heb de weegschaal in de schuur gezet. Linkerdeur is ingang!.Soms word de deur niet goed dicht gedaan. Dus mijn verzoek is er goed op te letten dat de deur achter de haak is gevallen, als je weg gaat. Is nu vooral belangrijk om de vorst uit de schuur te houden.

Het gaat de komende week flink vriezen. Ik heb daarom een voorraadje schorseneren en pastinaak uit de grond gehaald en in de schuur opgeslagen. Immers als de grond bevroren is krijgen we deze wortelgewassen natuurlijk niet uit de grond. Ook heb ik alle koolraap van het land gehaald. Want in tegenstelling tot de pastinaak en schorseneren kan deze groente niet tegen strenge vorst en zou dus nu buiten kapotvriezen. Ze liggen ook in de schuur opgeslagen.

Te "oogsten"

Winterwortel: Ze liggen klaar  in de schuur in de ruimte achter de linker deur. Ongeveer 300 gram per volwassene

Schorseneren:  Ze liggen klaar  in de schuur in de ruimte achter de linker deur. Ik heb de grond aan de schorseneren gelaten omdat ze op deze manier niet zo snel uitdrogen en daardoor beter te bewaren zijn. Je kan met een borstel het zand eraf halen en daarna wassen. Sommigen zijn goed dik. Minimaal een vingerdik is wel fijn, anders hou je na het schillen weinig over. Ik schil ze in een bak met water. Ze heten niet voor niets "keukenmeidenverdriet". In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken. Ongeveer 250 gram/volwassene.Recepten: zie bijlagen

Spruiten: Ook als het vriest kan je prima spruiten plukken. Wel thuis eerst even laten ontdooien, voordat je ze wil gebruiken.Ongeveer 400 gram per volwassene.

Boerenkool: Als de boerenkool hard bevroren is kan je het beste met een snoeischaar een hele kop afknippen, in een (plastic) tas doen en die voorzichtig meenemen. Ongeveer 500 gram per volwassene.

Veldsla: Ik ben in een kas ook veldsla aan het opkweken. Ik zet een gedeelte in de schuur. De plantjes zijn niet zo groot, maar toch de moeite waard. Ik vind het een erge lekkere sla voor in de winter.  Plantje vastpakken en met mesje net onder de grond worteltje doorsnijden. Ongeveer 75 gram per volwassene.

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten