De tuin/mededeling

Ik heb de weegschaal in de schuur gezet. Linkerdeur is ingang!.Soms word de deur niet goed dicht gedaan. Dus mijn verzoek is er goed op te letten dat de deur achter de haak is gevallen, als je weg gaat.Dank je wel.
Het gaat de komende week weer dooien.Daarom ook weer een voorraadje veldsla in de schuur.

Goed nieuws

Ik heb een vruchtbare bespreking met Rentree en huurder naast de nieuwe lokatie voor De Nieuwe Akker gehad. Ut geht oan! En omdat de grond van de akker bevroren was mocht ik alvast de schaftkeet(een caravan) over de akker rijden en plaatsen. En die staat er nu dus al!

Te "oogsten"

Winterwortel: Ze liggen klaar  in de schuur in de ruimte achter de linker deur. Ongeveer 250 gram per volwassene

Schorseneren:  Ze liggen klaar  in de schuur in de ruimte achter de linker deur. Ik heb de grond aan de schorseneren gelaten omdat ze op deze manier niet zo snel uitdrogen en daardoor beter te bewaren zijn. Je kan met een borstel het zand eraf halen en daarna wassen. Sommigen zijn goed dik. Minimaal een vingerdik is wel fijn, anders hou je na het schillen weinig over. Ik schil ze in een bak met water. Ze heten niet voor niets "keukenmeidenverdriet". In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken. Ongeveer 250 gram/volwassene.Recepten: zie bijlagen

Boerenkool: Als de boerenkool hard bevroren is kan je het beste met een snoeischaar een hele kop afknippen, in een (plastic) tas doen en die voorzichtig meenemen. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Veldsla: Ik ben in een kas ook veldsla aan het opkweken. Ik zet een gedeelte in de schuur. De plantjes zijn niet zo groot, maar toch de moeite waard. Ik vind het een erge lekkere sla voor in de winter.  Plantje vastpakken en met mesje net onder de grond worteltje doorsnijden. Ongeveer 50 gram per volwassene.

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten