Het contrast met vorig jaar is enorm. Vorig jaar was het voorjaar zeer warm en zonnig. Nu dus heel koel en minder zon. Vorig jaar konden we rond deze tijd ook kropsla, snijbiet en rucola oogsten. De sla laat nog even op zich wachten. En de snijbiet en rucola zijn in te zure grond gezaaid waardoor het zich ook nog eens slecht ontwikkeld. Ik heb het land inmiddels bekalkt en teel nu bovendien de bladgroenten op het minder zure gedeelte.(aan de andere kant van de sloot). Daar doet de groente het beter.

Volgende week wordt 3000 kg lavameel bezorgd. Lava geeft een zeer vruchtbare bodem en gaat verzuring tegen. Deze gemalen lavagesteente word door een lid van de Nieuwe Akker geschonken! Geweldig. Ik krijg hier extra energie van om van de Nieuwe Akker iets goeds en moois te maken.

Ik heb besloten om de proefabonnementen langer door te laten lopen. Dit vanwege de langzamere ontwikkeling van de groente en het relatief lagere aanbod in het begin van het seizoen. Ik doe er nu 2 weken bij. Dus kan er nog 4 weken geoogst worden!

Te oogsten

 Raapstelen: Sommige beginnen al een bloemstengel te vormen. De raapsteel wordt nu wat steviger, maar is nog wel goed bruikbaar. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: Je mag meerdere bossen oogsten.

Radijs: Ik heb het gaasdoek weer over de radijs gedaan. De hazen vonden ze namelijk ook lekker. Dus voor het oogsten moet je even het gaas eraf halen en daarna er weer op doen natuurlijk. Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 12 per volwassene.

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 10 per volwassene. De dikste eerst oogsten.

Mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.Veel plezier met de oogst.

Met vriendelijke groet,
 
Jan-Jaap Scholten