Warmte en goud


Is het toch nog warm geworden. De groenten groeien nu hard. De peultjes zijn gaan bloeien. Dus peultjes oogsten duurt niet lang meer. Door het snelle groeien is er gelijk weer meer te oogsten.

Gisteren heb ik suikermais, koolrabi en knolselderij (zie foto) geplant. In de verwachting dat het sávonds ging regenen. En dat deed het gelukkig.

nieuwe akker-mei2012

Gisteren is de lavameel bezorgt. Ik heb vandaag gelijk een gedeelte over het land gestrooid. Op de zakken staat Eiffelgold. Ik had ook het gevoel dat ik goud over het land strooide. Fijn om in de bodemvruchtbaarheid te kunnen investeren.


Sommige groenten zitten onder het gaasdoek om ze te beschermen tegen de hazen. Je kan het gaas weghalen en na het oogsten weer terugleggen. En dan de zijkanten weer vastleggen door er een hoopje zand op te gooien. Hiervoor staat bij het afdakje een bats.

Te oogsten

Raapstelen: Nu weer jonge raapstelen. Van de 2e zaaing. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: Je mag 2 bossen per volwassene oogsten.


Rucola: De 2e zaaing is wel gelukt. Oogsten zoals de raapstelen. 1 bosje per volwassene.


Kropsla: Ze zijn nog niet zo groot, maar wel lekker. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 2 per volwassene.


Spinazie: Ook hier is de 2e zaaing wel gelukt. Alleen een beetje dun opgekomen. Door de warmte begint de spinazie te bloeien. Bloempjes kunnen ook gegeten worden. Mooi groot blad. Kan je ook als salade gebruiken of op het laatst even meewokken. 200 gram per volwassene.


Radijs: Ze worden groot en sommige zijn niet meer zo stevig aan de binnenkant. Voor de liefhebber. Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 8 per volwassene.


Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 10 per volwassene. De dikste eerst oogsten. Recepten in de bijlage.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten