Warmte en water

Door het warme weer groeiden de plantjes die ik opkweekte om uit te zetten op het land snel naar hun planttijd. Op woensdag is met vereende krachten de spruitkool, broccoli en sla uitgeplant. En gelukkig is de weersvoorspelling van regen op donderdag uitgekomen. En gisteren heb ik de courgette, komkommer en pompoenenplanten geplant. En zo wordt het land steeds voller. Een mooi gezicht al die planten op het schone land.

Sommige groenten zitten onder het gaas om ze te beschermen tegen de hazen. Je kan het gaas weghalen en na het oogsten weer terugleggen. En dan de zijkanten weer vastleggen door er een hoopje zand op te gooien of er de stenen weer op te leggen. Bij het afdakje staat een bats.

Te oogsten

Peultjes: De eerste peultjes zijn er. Ik weet niet of er komende week genoeg is voor iedereen. Maar anders mag je later extra plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt.

Kropsla: Er zijn 2 soorten. Wonder van vier jaargetijden(“rood”) en gewone groene( is wat steviger). Grootste uitzoeken. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Radijs: Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 12 per volwassene.

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 10 per volwassene. De dikste eerst oogsten.

Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Misschien heb je de wilde versie van deze plant ooit al als onkruid uit je tuin gehaald. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken of rauw gebruiken in salades. We oogsten de bladeren door ze te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. We kunnen ongeveer 200 gram per volwassene oogsten.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Graag de hoge soort oogsten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden.

Voor de liefhebber

Raapstelen: Ze groeien hard en worden misschien wat stevig. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: Je mag 2 bossen per volwassene oogsten.

Rucola: De eersten beginnen bloemknoppen te vormen, maar zijn nog wel bruikbaar. Oogsten zoals de raapstelen. 2 bossen per volwassene.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten