Opendag zondag 17 juni

De afgelopen week druk geweest met de voorbereidingen voor de Opendag. Er zijn in de vijfhoek zo'n duizend flyers door de brievenbus gedaan. En ik heb alvast een tent op de tuin neergezet en wat andere voorbereidingen getroffen. Ik heb een mooie route over het platteland en langs boerenerven voor de tocht met paard en wagen geregeld. Nu hopen dat het weer een beetje meewerkt.

Daarnaast gaat het werk op de tuin ook gewoon door. 2e zaaiing zomerwortels en sperziebonen gedaan. En kropsla gezaaid. Vanwege het droge weer was het ook fijn om met de wielschoffel het onkruid te bestrijden. Ook weer eifelgold(lavameel) in de bodem gewerkt ter voorbereiding voor het planten van groenselderij en het zaaien van stokbonen volgende week.

weekbericht-foto-2012-06-15 800x600Vrijdag en zaterdag ben ik in Vorden op een cursus paardentractie. Die wordt gegeven door Arjan Wijnstra. Hij is melkveehouder en gebruikt paarden om zijn land te bewerken. Ik ben al een tijdje bezig met les in het mennen van paarden. Ik heb namelijk de wens om met pony's op de tuin te gaan werken. Vandaar ook de grasveldjes die ik op de tuin heb. Ik hoop snel tijd te vinden om een afrastering om de grasveldjes te maken. Want dan kunnen de pony's komen en kan ik gaan oefenen. (Bijgevoegd foto: Met paard boompjes uit de heide slepen, afgelopen winter op de Veluwe)

Te oogsten

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Kropsla: Ze worden erg groot en bol, wat betekent dat ze richting doorschieten gaan. Zolang ze niet geschoten zijn, zijn ze nog wel bruikbaar. Er zijn 2 soorten. Wonder van vier jaargetijden(rood) en groene Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Tuinmelde: We oogsten door de grootste bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. De planten worden nu zo hoog dat je ook hele toppen van ongeveer 30 cm lang mag snijden Je mag tot ongeveer 400 gram per volwassene oogsten.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien.

Voor de liefhebber

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Onderaan vormen zich al kleine uien. Het loof is nog groen, dus ook nog bruikbaar. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag de rijtjes bij het oogsten dunnen. Dan hebben de uitjes die straks blijven staan meer ruimte om tot een ui te groeien.

Raapstelen: Ze groeien hard en worden misschien wat stevig. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: Je mag 2 bossen per volwassene oogsten.

Rucola: Staat in de bloei. Het blad is nu wat steviger en sterker van smaak.. Oogsten zoals de raapstelen of bladeren naar behoefte oogsten.

Radijs: Ze worden behoorlijk groot. Kleinste ertussen uitzoeken. Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 8 per volwassene.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten