Op het moment dat ik dit schrijf onweert en regent het flink. Wordt de bodem voor de savoie kool die ik morgen ga planten volgens plan vochtig. Ik heb gisteren een kleine 300 groenselderijplantjes geplant. Ik hoop dat ze niet teveel last hebben van harde regen. Ik heb vandaag het rijtje stokken voor de stoksnijbonen afgemaakt. Zaterdag leg ik de bonen. De bietjes en tuinbonen schieten al op. Die kunnen we waarschijnlijk de volgende oogstweek gaan oogsten. Ook de doperwten komen er aan..

De Opendag van afgelopen zondag was een succes. Het weer werkte mee en veel mensen hebben De Nieuwe Akker bezocht. Teun van PK-Salland bood rondritten met de huifkar en zijn paard Exponent aan. Je kon een mooi tochtje over het platteland, achter De Nieuwe Akker, maken. De ketering was in goede handen met drinken en lekkere hapjes gemaakt met groente van de tuin. Ik kon doorlopend rondleidingen geven. Een tiental mensen hebben een proefabonnement afgesloten.

Zondag aanstaande sta ik op stadsboerderij de Ulebelt in het kader van de landelijke opendag van de biologische landbouw. Ik zal info van deze dag in de bijlage meesturen. Je kan dit ook doorgeven aan mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn.


Te oogsten

Spinazie: van de 3e zaaing. Is in 2 etappes opgekomen. De eerste helft na een regenbui, de 2e helft na een regenbui 2 weken later. Mooi groot blad. Kan je ook als salade gebruiken of op het laatst even meewokken. Met ene hand blad een beetje opzij duwen en dan met andere hand met een mesje de worteltjes net onder de grond doorsnijden. Ongeveer 300 gram per volwassene. Recepten via deze link.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene. Je mag tot 2 keer zoveel oogsten. Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt. Recepten via deze link.

Tuinmelde: Te gebruiken vergelijkbaar met spinazie. We oogsten door de grootste bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. De planten worden nu zo hoog dat je ook hele toppen van ongeveer 30 cm lang mag snijden Je mag tot ongeveer 400 gram per volwassene oogsten.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien.


Voor de liefhebber

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Onderaan vormen zich al kleine uien. Het loof is nog groen, dus ook nog bruikbaar. Hoeveelheid: 3 per volwassene.

Kropsla: Ze worden erg groot en bol, wat betekent dat ze richting doorschieten gaan. Zolang ze niet geschoten zijn, zijn ze nog wel bruikbaar. Er zijn 2 soorten. Wonder van vier jaargetijden(rood) en groene. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Rucola: Staat in de bloei. Het blad is nu wat steviger en sterker van smaak.. Bladeren naar behoefte oogsten. De bloemetjes kan je ook eten. Misschien leuk om de salade mee te versieren.


Veel plezier met de oogst.
En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten