Het is groeizaam weer. Warmte en water. De eerste bietjes, worteltjes en tuinbonen kunnen geoogst gaan worden. De tuinbonen hebben maar voor een deel peulen gevormd. Er zaten tot bovenaan bloemen, maar de bovenste helft is niet tot vruchtzetting gekomen. Dit kan door gebrek aan bestuiving. Er staan sinds afgelopen weekend 5 bijenkasten op de tuin. Later dan gepland, dus misschien te laat. Ik denk eerder dat het te maken heeft met de groeiomstandigheden in de bodem. Ik heb de tuinbonen als een van de eerste groenten gezaaid en wist toen nog niet dat de bodem zo zuur was. Ik had toen nog geen kalk in de bodem verwerkt. Wel gemalen schelpen, maar dat werkt langzaam. Dus de vruchtbaarheid van de bodem is voor de tuinbonen nu beperkt en kiest de plant er misschien voor om dan liever minder goede zaden te geven, dan meer kleinere...

Afgelopen week heb ik stoksnijbonen(met hulp van mijn zoon), kropsla, boerenkool en andijvie gezaaid.

Afgelopen zondagmiddag stond ik met De Nieuwe Akker op stadsboerderij de Ulebelt in het kader van de landelijke opendag van de biologische landbouw. Het was een natte middag op dit biologische marktje. Gelukkig had ik een goed onderkomen opgebouwd. Deze deelde ik met het jonge bedrijf Raddraaier voedselbezorging van Erik Schippers. Net als ik gelooft hij in de kracht van de lokale economie. Hij bezorgd, aan huis, in Deventer en omgeving biologische producten van alle lokale biologische producenten. Verse groenten, vlees, brood en andere producten. Voor meer informatie: www.raddraaier.com

Ondanks de regen; bezoekers vonden de proeverij met groenten erg lekker, de groenteverkoop dekt de kosten en een nieuw proefabonnement er bij. Het kan slechter. Bovendien hadden we het gezellig.

Meehelpen

Wie zin heeft om een ochtend op de tuin mee te helpen is welkom. Ik zit te denken aan vrijdagochtend. Een andere dag is eventueel ook mogelijk. Werkzaamheden in overleg. Wieden, schoffelen, planten, zaaien, oogsten, omheining maken en andere voorkomende werkzaamheden zijn opties. Ik zorg voor koffie of thee met wat lekkers. Als je interesse hebt, ik hoor het graag.


Te oogsten

Bospeentjes: Ze zijn nog klein, maar omdat er vrij veel is, wil ik ze toch aanbieden. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. 1 bos per volwassene.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 4 per volwassene.

Tuinbonen: De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Spinazie: Begint te bloeien. Kan verder geen kwaad. Mooi groot blad. Kan je ook als salade gebruiken of op het laatst even meewokken. Met ene hand blad een beetje opzij duwen en dan met andere hand met een mesje de worteltjes net onder de grond doorsnijden. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene. Je mag tot 2 keer zoveel oogsten. Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt. Je kan er een flyer bijgeven. Je vindt ze in bakje aan de linkerwand onder het afdakje

Tuinmelde: We oogsten door de grootste bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. De planten worden nu zo hoog dat je ook hele toppen van ongeveer 30 cm lang mag snijden Je mag tot ongeveer 500 gram per volwassene oogsten. Recept van medeoogster: klik hier.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien.


Voor de liefhebber

Rucola: Staat in de bloei. De bijen halen er volop nectar weg. Dus voorzichtig plukken Het blad is nu wat steviger en sterker van smaak.. Bladeren naar behoefte oogsten. De bloemetjes kan je ook eten. Misschien leuk om de salade mee te versieren.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap