Met paard tussen de pompoenenplantenIk ben al een tijd bezig met leren werken met paarden. Ik wil graag onderzoeken wat ik met paardentractie op de Nieuwe Akker kan. Teun van Dijk, die ook met paarden werkt, had aangeboden om met zijn paard Exponent bij mij op het land te komen werken. Afgelopen dinsdag was het zover. Op het stuk land tussen de aardappels en de pompoenen heb ik lavameel gestrooid en vervolgens hebben we met een schoffelwerktuig getrokken door het paard de lava ingewerkt en tegelijkertijd het onkruid afgeschoffeld. Dat ging heel mooi en daarna hebben we ook nog tussen de pompoenen door geschoffeld. Zie ook bijgevoegde foto. Vervolgens heb ik een groenbemester: phacelia ingezaaid. Een beetje regen erbij en het kan gaan groeien.

De afgelopen dagen stonden vooral in het teken van onkruidbestrijding. Dat gaat namelijk het beste bij warm en droog weer. Daarnaast heb ik ook groenlof gezaaid.

Op het moment zijn er omgerekend naar volwassenen: 18 oogstabonnementen en 15 proefabonnementen. Dat zijn er meer als vorig jaar rond deze tijd en ik hoop dat de groei erin blijft. Ben aan het nadenken over een promotieactiviteit gelijk na de zomer vakantie. Maar ook mond op mondreclame werkt heel goed. Je mag altijd iemand naar de tuin meenemen, om het te laten zien. Je kan flyers meenemen en/of een bosje regenboogsnijbiet. Wat ook kan is iemand een proefabonnement cadeau doen. Hiervoor word op korte termijn iets gemaakt. Als je een cadeaubon wilt, even aan mij doorgeven en ik zorg dat je die krijgt.

Meehelpen

Wie zin heeft om een ochtend op de tuin mee te helpen is welkom. Ik zit te denken aan vrijdagochtend. Een andere dag is eventueel ook mogelijk. Werkzaamheden in overleg. Wieden, schoffelen, planten, zaaien, oogsten, omheining maken en andere voorkomende werkzaamheden zijn opties. Ik zorg voor koffie of thee met wat lekkers. Als je interesse hebt, ik hoor het graag.


Te oogsten

Zomerpastinaak: Ze zijn nog klein, maar omdat er vrij veel is, wil ik ze toch aanbieden. De spitvork staat klaar bij de pastinaak. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 12 dikkere per volwassene. Recept via deze link.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Die staan vooral achteraan Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 3 per volwassene.

Tuinbonen: De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 800 gram per volwassene.

Venkel: Deze mooie groenten is nu groot genoeg om van te gaan oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag op de composthoop of in groenafvalemmer doen. 1 per volwassene Met 1 kind hele dikke uitzoeken. Voor meerdere kinderen 1 extra oogsten. Recepten met venkel vind u op deze site via deze link.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Grootste uitzoeken. En met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 1 per volwassene Recept via deze link.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag tot 2 keer zoveel oogsten. Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt. Je kan er een flyer bijgeven. Je vind ze in bakje aan de linkerwand onder het afdakje

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien.


Voor de liefhebber

Erwten: De eerste erwten kunnen geplukt worden. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 200 gram per volwassene.

Tuinmelde: Gaat bloeien. We oogsten door de grootste bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. De planten worden nu zo hoog dat je ook hele toppen van ongeveer 30 cm lang mag snijden Je mag tot ongeveer 500 gram per volwassene oogsten.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 100 gram per volwassene. De gevulde peulen kan je ook oogsten en dan eten als erwtjes.

Spinazie: Is aan het bloeien. Kan verder geen kwaad. Met ene hand blad een beetje opzij duwen en dan met andere hand met een mesje de worteltjes net onder de grond doorsnijden. Ongeveer 400 gram per volwassene.


Veel plezier met de oogst.
En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten