Het is groeizaam weer geweest. De groenten broezen de grond uit. Tijden van overvloed breken aan. De sperziebonen en courgettes kunnen nu ook geoogst gaan worden.

Ik ben druk bezig met de promotie van De Nieuwe Akker. Hoe bereik ik potentiële deelnemers. Hoe werk je aan naamsbekendheid. Aanstaande zondagmiddag sta ik op de verjaardag van buurttuin de Molenbelt in Deventer. Het winkeltje/rustpunt bij de Croddenbrug vlak bij de tuin stopt ermee. Ik was zelf al van plan om ook groenten vanaf het land te verkopen. Dus nu het moment om daarmee te beginnen. Dan kan ik wellicht een deel van de klanten over nemen. De openingstijden worden woensdagmiddag van 13:00-17:00 uur en vrijdag van 9:00 – 13:00 uur. De verkoop af land is vooral bedoeld om overschot aan groenten toch nog te gelde te maken en naamsbekendheid te krijgen. De prijsstelling zal zo zijn dat een oogstabonnement goedkoper blijft dan los kopen.

We hebben er 2 nieuwe leden bij. De teller staat nu op 20. Ik hoop dat de proefabonnementen bevallen en dat we nieuwe leden erbij krijgen. Op naar de 30!

Als je op vakantie gaat mag je een ander laten oogsten. Dan wel even naam en periode aan mij doorgeven.

Meehelpen

Wie zin heeft om een ochtend op de tuin mee te helpen is welkom. Ik zit te denken aan vrijdagochtend. Een andere dag is eventueel ook mogelijk. Werkzaamheden in overleg. Wieden, schoffelen, planten, zaaien, oogsten, omheining maken en andere voorkomende werkzaamheden zijn opties. Ik zorg voor koffie of thee met wat lekkers. Als je interesse hebt, ik hoor het graag.

Van de groenten die tot nu toe te oogsten waren staan ook recepten op de website; www.nieuweakker.nl

Te oogsten

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Bospeentjes: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 12 dikkere per volwassene.

Doperwten: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 400 gram per volwassene.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Die staan vooral achteraan Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 3 per volwassene.

Tuinbonen: De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 800 gram per volwassene.

Venkel: Deze mooie groenten is nu groot genoeg om van te gaan oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag op de composthoop of in groenafvalemmer doen. 1 per volwassene Met 1 kind hele dikke uitzoeken. Voor meerdere kinderen 1 extra oogsten.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Grootste uitzoeken. En met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 1 per volwassene.

Courgette: Met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene. Recepten in de bijlage.

Kroplsa: Jonge kropjes. Er zijn twee soorten. Wonder van 4 jaargetijden(met rood) en ijssla. Oogsten door met een mesje de steel onder de krop door te snijden. 1 krop per volwassene. Met 1 kind grote uitzoeken of kleintje bij oogsten. Voor meerdere kinderen 1 extra oogsten.


Voor de liefhebber

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag tot 2 keer zoveel oogsten. Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt. Je kan er een flyer bijgeven. Je vind ze in bakje aan de linkerwand onder het afdakje

Tuinmelde: Gaat bloeien. We oogsten door de grootste bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. De planten worden nu zo hoog dat je ook hele toppen van ongeveer 30 cm lang mag snijden Je mag tot ongeveer 500 gram per volwassene oogsten.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 100 gram per volwassene. De gevulde peulen kan je ook oogsten en dan eten als erwtjes.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten