Aan vocht geen gebrek. De Nieuwe Akker is gezegend met een mooie, bol liggende akker. In tegenstelling met vorig jaar op de oude locatie, hoef ik niet bang te zijn dat er een meertje op het land ontstaat. De esgrond, die op sommige plekken tot bijna 80 cm. diep zwart is, kan het water goed kwijt.

Hommel op phaceliaDe bloemen op de Nieuwe Akker zijn in de bloei. De zonnebloemen zijn net begonnen en de paars-blauwe phacelia bloeit volop. Veel bijen en hommels oogsten volop nectar. Zie bijgevoegde foto. Voor hen is dit ook een zelfoogsttuin.

Je kan nu iemand een proefabonnement cadeau doen. Bij mij kan je dan voor €17,50 een oogstwaardebon (zie ook bijgevoegde foto) bestellen.

Voortaan elke woensdagmiddag van 13:00 – 17:00 uur en vrijdagochtend van 9:00 – 13:00 uur; Verkoop van groenten vanaf het land.

Is vooral bedoeld om overschot aan groenten toch nog te gelde te maken en naamsbekendheid te krijgen. De prijsstelling zal zo zijn dat een oogstabonnement goedkoper blijft dan los kopen.

Als je op vakantie gaat mag je een ander laten oogsten. Dan wel even naam en periode aan mij doorgeven.

Van de groenten die tot nu toe te oogsten waren staan ook recepten op de website in het menu-item: Recepten.

Te oogsten

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerpastinaak: Bij felle zon krijgen sommige mensen  een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 10 dikkere per volwassene. Recepten in de bijlage.

Doperwten: Staan achter de peulen. De planten zijn een stuk lager. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 400 gram per volwassene.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 3 per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag tot 2 keer zoveel oogsten. Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt. Je kan er een flyer bijgeven. Je vind ze in bakje aan de linkerwand onder het afdakje

Kroplsa: Er zijn twee soorten. Wonder van 4 jaargetijden(met rood) en ijssla. Oogsten door met een mesje de steel onder de krop door te snijden. 1 krop per volwassene. Met 1 kind grote uitzoeken of kleintje bij oogsten. Voor meerdere kinderen 1 extra oogsten.

Courgette: Met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. Tot 2 per volwassene.


Voor de liefhebber

Venkel: Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag op de composthoop of in groenafvalemmer doen. 1 per volwassene Met 1 kind hele dikke uitzoeken. Voor meerdere kinderen 1 extra oogsten.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Grootste uitzoeken. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. Tot 2 per volwassene.

Tuinbonen: Sommigen bonen worden al wat dikker. Als je ze toch mals wilt hebben kan je ze dubbel doppen. Dwz zeggen; ook het buitenste velletje van de boon afhalen. Oogsten door peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 800 gram per volwassene.

Tuinmelde: Is aan het bloeien.Er is ook rode tuinmelde. We oogsten door de grootste bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Je mag tot ongeveer 500 gram per volwassene oogsten.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 100 gram per volwassene. De gevulde peulen kan je ook oogsten en dan eten als erwtjes.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


oogstwaardebonVeel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten