Het is mooi weer om het onkruid te lijf te gaan. Alles wat ik met de schoffel raak is binnen een uur verdroogd.

Vorige week sla, boerenkool en andijvie geplant. Ondanks het hete weer komen ze er aardig doorheen. Ook is er voor de laatste keer sperziebonen gezaaid. Met dit mooie weer komen ze heel goed op.

Er is op zaterdag 8 september van 13:00 – 17:00 uur weer een open dag op De Nieuwe Akker. Wederom in samenwerking met Paardenkracht Salland, die dan gratis huifkartochten met paard verzorgt. Noteer vast in je agenda en neem anderen mee om ze op deze leuke manier kennis te laten maken met de zelfoogsttuin.

Je kan nu iemand een proefabonnement kado doen. Bij mij kan je dan voor €17,50 een oogstwaardebon bestellen.

Voortaan elke woensdagmiddag van 13:00 – 17:00 uur vrijdagochtend van 9:00 – 13:00 uur. Verkoop van groenten vanaf het land.

Is vooral bedoeld om overschot aan groenten toch nog te gelde te maken en naamsbekendheid te krijgen. De prijsstelling zal zo zijn dat een oogstabonnement goedkoper blijft dan los kopen.

Als je op vakantie gaat mag je een ander laten oogsten. Dan wel even naam en periode aan mij doorgeven.


Te oogsten

Kapucijners: Staan achter de doperwten: Dit ras heet blauwschokker. De peulen zijn dan ook blauw-praas. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken a.u.b. 0ngeveer 400 gram per volwassene.

Bospeen: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 10 dikkere per volwassene.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Als je meer wil om in te maken/vriezen, kan dat. Er zijn heel veel boontjes. ik denk dat je zo wel een kilo eraf kan plukken. Meer mag ook.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 3 per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag tot 2 keer zoveel oogsten.  Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt. Je kan er een flyer bijgeven. Je vind ze in bakje aan de linkerwand onder het afdakje

Kropsla: Er zijn twee soorten. Wonder van 4 jaargetijden(met rood) en ijssla. Door de open krop van de Wv4 jaargetijden en het vele hemelwater zijn sommige vanuit het hart gaan rotten. Opletten dus. Hierdoor wat minder kroppen over. Zolang de voorraad strekt. Oogsten door met een mesje de steel onder de krop door te snijden. 1 krop per volwassene. Met 1 kind grote uitzoeken of kleintje bij oogsten. Voor meerdere kinderen 1 extra oogsten.

Courgette: Met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. Tot 3 per volwassene.

Tuinmelde: Is aan het bloeien. Er is ook rode tuinmelde. We oogsten door de grootste bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Je mag tot ongeveer 500 gram per volwassene oogsten.


Voor de liefhebber

Doperwten: Staan achter de peulen. De planten zijn een stuk lager. Ze worden behoorlijk dik. Zolang de voorraad strekt. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken a.u.b. 0ngeveer 300 gram per volwassene.

Venkel: Is aan het schieten. Daardoor dikkere kern en iets vezeliger venkel. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag op de composthoop of in groenafvalemmer doen. 2 of 3 per per volwassene .

Koolrabi: De hazen hebben ze ook ontdekt. Zolang de voorraad strekt. Er zijn paarse en witte. Grootste uitzoeken. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 1 per volwassene.

Tuinbonen: . Sommigen bonen worden al wat dikker. Als je ze toch mals wilt hebben kan je ze dubbel doppen. D.w.z. zeggen; ook het buitenste velletje van de boon afhalen. Oogsten door peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 800 gram per volwassene.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. De gevulde peulen kan je ook oogsten en dan eten als erwtjes.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,

Jan-Jaap Scholten
Tel. 06-30882408