Afgelopen week ging het aantrekkoord van mijn oude 2e hands grasmaaimachine stuk. Na een nieuw stuk koord en advies hoe te repareren, nieuw trekkoord gemonteerd. Maar de machine wilde niet meer starten. In de cilinderkop zat een hoop zwarte troep. Bougie en kop wat schoongemaakt en weer proberen aan te trekken. Na 10 keer trekken knapte het koord weer. Het was hartstikke warm, het zweet liep van me af. Ik was er klaar mee. Dus tijd voor een nieuwe grasmaaimachine. Heb nu een fijne nieuwe gekocht. Een overjarig model. Er kon flink wat van de prijs af. En wat een genot om te werken met een machine die gelijk start als je hem nodig hebt. Als je op de tuin komt, kan je wel zien, dat ik me goed heb vermaakt met mijn nieuwe vriendje.

Er is op zaterdag 8 september van 13:00 – 17:00 uur weer een open dag op De Nieuwe Akker. Wederom in samenwerking met Paardenkracht Salland, die dan gratis huifkartochten met paard verzorgt. Noteer vast in je agenda en neem anderen mee om ze op deze leuke manier kennis te laten maken met de zelfoogsttuin.

zonnebloemenJe kan nu iemand een proefabonnement kado doen. Bij mij kan je dan voor €17,50 een oogstwaardebon bestellen.

Als je zorgt dat iemand anders een abonnement neemt, krijg je een bos zonnebloemen van de Nieuwe Akker kado. Dat geldt ook als je een oogstwaardebon koopt. Voor diegene die dit al gedaan hebben. Pluk gerust een bos zonnebloemen( ong. 7 stuks)

Voortaan elke woensdagmiddag van 13:00 – 17:00 uur en vrijdagochtend van 9:00 – 13:00 uur. Verkoop van groenten vanaf het land.

Als je op vakantie gaat mag je een ander laten oogsten. Dan wel even naam en periode aan mij doorgeven.

Van de groenten die tot nu toe te oogsten waren staan ook recepten op deze website.


Te oogsten

Veldkomkommer: Je moet even zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene. De komkommer voor consumptie even schillen, i.v.m. de stekeltjes op en het bittere in de schil. Er zitten zaden in de vrucht. Kan geen kwaad.

Broccoli: 1 stronk of meerdere kleine stronkjes per volwassene. Ongeveer 200 gram. Zoek een plant uit met een stronk naar wens en snij deze met een mesje uit de plant. Later kunnen in diezelfde plant nog kleine broccolistronkjes gaan groeien.

Capucijners: Staan achter de doperwten: Dit ras heet blauwschokker. De peulen zijn dan ook blauw-paars. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 400 gram per volwassene.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 3 per volwassene.

Zomerpastinaak: Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 8 dikkere per volwassene.

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. Tot 3 per volwassene.

Tuinmelde: Is aan het bloeien.Er is ook rode tuinmelde. We oogsten door de grootste bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Je mag tot ongeveer 500 gram per volwassene oogsten.


Voor de liefhebber

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag tot 2 keer zoveel oogsten. Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt. Je kan er een flyer bijgeven. Je vind ze in bakje aan de linkerwand onder het afdakje

Doperwten: Staan achter de peulen. De planten zijn een stuk lager. Ze worden behoorlijk dik. Zolang de voorraad strekt. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 300 gram per volwassene.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. De gevulde peulen kan je ook oogsten en dan eten als erwtjes.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten