Regen is fijn. Echter te veel hemelwater doet niet alle groente goed. De broccolistronken kregen smetplekken. De aangetaste broccoli heb ik eruit gesneden, zodat nieuwe broccoli vorming gestimuleerd wordt. Als het dan ook warm is, heb je gunstige omstandigheden voor schimmel groei. Bij een aantal groenten kan je dit nu goed zien. Er ligt dan eerst een witte waas over het blad en vervolgens gaat het blad dood. Bij de komkommer rijpen dan nog wel de gevormde vruchten af maar de plant groeit waarschijnlijk niet verder. De capucijner stopt met groeien, maar heeft al wel veel peulen. De schade tgv schimmel is vooralsnog beperkt. Als ik komkommerteler was, had ik nu een probleem. Het voordeel van zoveel mogelijk verschillende groenten telen is dat het risico op misoogsten beperkt blijft!

nieuw bordDe “landwinkel” is al een aantal weken op woensdagmiddag en vrijdagochtend open. Ik had echter nog geen goede borden voor aan de weg. Die zijn er nu! Een goede vriendin heeft 2 mooie borden gemaakt. Ze zijn voor verschillende doeleinden bruikbaar en handig in gebruik. Weer een stapje verder, opdat De Nieuwe Akker kan groeien!

Er is op zaterdag 8 september van 13:00 – 17:00 uur weer een open dag op De Nieuwe Akker. Wederom in samenwerking met Paardenkracht Salland, die dan gratis huifkartochten met paard verzorgt. Noteer vast in je agenda en neem anderen mee om ze op deze leuke manier kennis te laten maken met de zelfoogsttuin.

Je kan nu iemand een proefabonnement kado doen. Bij mij kan je dan voor €17,50 een oogstwaardebon bestellen.

Als je zorgt dat iemand anders een abonnement neemt, krijg je een bos zonnebloemen van de Nieuwe Akker kado. Dat geldt ook als je een oogstwaardebon koopt.

Te oogsten

Veldkomkommer: Je moet even zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene. De komkommer voor consumptie even schillen, i.v.m. de stekeltjes op en het bittere in de schil. Er zitten zaden in de vrucht. Kan geen kwaad.

Bospeen: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 8 dikkere per volwassene. De 2e zaaing peen is nog net niet dik genoeg. De laatste van de 1e zaaing is misschien net of net niet toereikend voor deze week. Neem dan als alternatief pastinaak of heb nog even geduld.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je veel meer oogsten. Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt. Je kan er een flyer bijgeven. Je vind ze in bakje aan de linkerwand onder het afdakje

Capucijners: Staan achter de doperwten: Dit ras heet blauwschokker. De peulen zijn dan ook blauw-paars. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. Er zijn misschien peulen waarvan de zaden aangetast zijn door de schimmel die buiten op de peul zit. Paar keer checken dus. 0ngeveer 400 gram per volwassene.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Als je meer wil om in te maken kan dat. Tot 1 kg per volwassene. Je kan natuurlijk ook met een flyer erbij wat aan de buren geven!

Koolraap: Doordat ze snel gegroeid zijn en omdat er heel veel is, bied ik ze alvast aan. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 dikke per volwassene. Recepten in de bijlage.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. Tot 3 per volwassene.

Rode bietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 3 per volwassene.

Zomerpastinaak: Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 8 dikkere per volwassene.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten