Het warme droge weer was ideaal om het onkruid te lijf te gaan. Ik heb dan ook mooie schone zaaibedden kunnen maken. Na kalium en lavameel ingewerkt te hebben, heb ik Chinese kool, raapstelen, rucola, radijs en Italiaanse veldsla gezaaid. De Nieuw-Zeelandse spinazie houd van warmte en dat was te zien. Die is in korte tijd enorm gegroeid. Ook de pompoenen doen het goed met dit weer. En er is zoveel, dat we alvast beginnen met oogsten. De suikermais rijpt goed door, dus die oogst komt er ook aan.

De opendag van 8 september begint te naderen. De vorige opendag werd goed bezocht en Chien(die mij hielp) en ik konden het nog maar net aan. Chien kan helaas niet en een vriend van mij, weet het nog niet. Toen bedacht ik dat ik ook een beroep op jullie, de leden zou kunnen doen. Bij deze dus. Wie kan er op zaterdagmiddag 8 september helpen ? In de eerste plaats gaat het om de ketering: dwz koffie, thee of limonade inschenken en om groenteverkoop dwz winkeltje spelen. Een halve middag is ook een optie. Dus van 12.30 – 15.00 uur of van 14.30- 17.30. Ik hoor het graag.

Je kan nu iemand een proefabonnement kado doen. Bij mij kan je dan voor €17,50 een oogstwaardebon bestellen. Ik heb ze nu ook op voorraad op de tuin.
Als je zorgt dat iemand anders een abonnement neemt, krijg je een bos zonnebloemen van de Nieuwe Akker kado. Dat geldt ook als je een oogstwaardebon koopt.

Te oogsten

Kropsla: Er is weer sla! Ze zijn nog niet zo groot, maar wel lekker. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 2 per volwassene.

Pompoen: De eersten. Ik zal ze in een kist klaar zetten. 1 per volwassene.

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Uit de kist onder het afdakje pakken of zelf oogsten met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. Tot 3 per volwassene.
Als je op courgette op zoetzuur wil zetten, mag je er wel tot 10 nemen

Rode bietjes: Vooraan in de eerste 15 meter staan nog wat zomerbietjes (Egyptische platronde). Daarachter begint een ander ras. Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras.  Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Zomerpastinaak: Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 8 dikkere per volwassene

Sperziebonen:  Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Als je meer wil om in te maken kan dat. Tot 1 kg per volwassene. Je kan natuurlijk ook met een flyer erbij wat aan de buren geven!

Koolraap: Doordat ze snel gegroeid zijn en omdat er heel veel is, bied ik ze alvast aan. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1  per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Graag ook de lage, onderste stengels toppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  

Voor de liefhebber

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je veel meer oogsten. Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt.

Veldkomkommer: Je moet even zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. Zolang de voorraad strekt. De komkommer voor consumptie even schillen, i.v.m. de stekeltjes op en het bittere in de schil. Er zitten zaden in de vrucht. Kan geen kwaad.

Broccoli:  1 stronk of meerdere kleine stronkjes  Ongeveer 200 gram per volwassene. Zoek een plant uit met een stronk naar wens en snij deze met een mesje uit de plant. Later kunnen in diezelfde plant nog kleine broccolistronkjes gaan groeien.

Peterselie:  Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten