De komende dagen staan voor De Nieuwe Akker, vooral in het teken van promotieactiviteiten Aanstaande zaterdag sta ik op de Sallandse streekmarkt. Die is van 9:30-17:00 uur in de Walstraat te Deventer. Een week later, 8 september, opendag op De Nieuwe Akker. En zondag 16 september staat De Nieuwe Akker op het Oogstfeest van stadsboerderij De Ulebelt.

Voor promotie van de opendag heb ik 1000 flyers laten drukken. Die gaan grotendeels door de brievenbus in de Vijfhoek en Schalkhaar. Ze hangen ook aan de zijwand onder het afdakje op de tuin. Neem gerust een paar flyers mee om aan anderen te geven. Kan je er meer gebruiken, neem dan even contact met me op. Dan krijg je die.

De opendag van 8 september begint te naderen. Wie kan vrijdag 7 september helpen met de tent opzetten (half uurtje) en eventueel andere voorbereidende klussen doen? Wat hulp na 17:30 uur op zaterdag 8 september is ook welkom. Bijvoorbeeld tent afbreken, overige op- en afbouwklusjes. Als je aanstaande maandag of dinsdag een uurtje wil helpen flyers door de brievenbus te doen, kan ook. Ik hoor het graag.

Je kan nu iemand een proefabonnement kado doen. Bij mij kan je dan voor €17,50 een oogstwaardebon bestellen. Ik heb ze nu ook op voorraad op de tuin.

Als je zorgt dat iemand anders een abonnement neemt, krijg je een bos zonnebloemen van de Nieuwe Akker kado. Dat geldt ook als je een oogstwaardebon koopt.

Deze week zijn er 4 nieuwe proefabonnementen afgesloten Still growing strong!


Te oogsten

Andijvie: Is nog jong. Wordt ook wel als salade gegeten. Bied ik aan ter vervanging van de doorgeschoten sla. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden. Graag om en om oogsten. Max 2 per volwassene. Recepten in de bijlagen.

Snijbonen: Kan je ook in stukken van een paar cm snijden en dan koken. Peul met de ene hand plukken en met de andere stengel/tak vasthouden. Anders trek je de plant los van de stok. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Suikermais: Maiskolven met een volledig bruine pluim zijn rijp. Kolf vastpakken en met een draaiende beweging naar beneden toe, losbreken. Met nog wat bladeren om de kolf, in de koelkast meerdere dagen houdbaar. 1 per volwassene.

Spitskool: Een open ras; Filderkraut. Ook slobberkool genoemd. Lijkt op de gewone spitskool. De kool is van binnen niet zo compact als we gewend zijn. Oogsten door onder de kool door of in te snijden en afbreken. 1 per volwassene.

Pompoen: liggen klaar in een kist onder het afdakje. 1 per volwassene

Zomerpastinaak: Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 8 dikkere per volwassene. Recepten in de bijlagen.

Rode bietjes: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Je mag het dubbele oogsten.


Voor de liefhebber

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Uit de kist onder het afdakje pakken of zelf oogsten met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. Tot 3 per volwassene. Als je op courgette op zoetzuur wil zetten, mag je er wel tot 10 nemen

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag veel meer oogsten.

Koolraap: Doordat ze snel gegroeid zijn en omdat er heel veel is, bied ik ze alvast aan. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst.
En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten