werken met paard Sept 2012Feest van overvloed. Is de naam die Transitiontown Deventer heeft gekozen voor haar Picknick op 9 september in het Worpplantsoen.

Op de Nieuwe Akker is het nu ook de tijd van overvloed. Er zijn nu 15 verschillende groenten te oogsten! Je kan je nu in de keuken helemaal uitleven. Of als je even geen zin in koken hebt; suikermais even koken, boter en zout erop en smullen maar.

De Sallandse streekmarkt was erg gezellig. Het zelfoogstidee sprak veel mensen aan. Een bezoeker nam gelijk een proefabonnement. Erg leuk. Aardig wat mensen hebben een flyer meegenomen. Ben benieuwd hoeveel er op de opendag komen.

De voorbereiding van de opendag vordert gestaag. Een aantal leden en vrienden helpen. En het weer gaat waarschijnlijk ook meewerken. Zoek nog iemand die wat foto's wil maken. Kan met mijn camera.

Een vriend van mij komt morgen weer met zijn paard het land bewerken. Zie ook foto in bijlage. Helaas hebben we nog geen ploegje gevonden. Maar misschien lukt het ons voor half september en dan ploegen we de kale stukken en zaai ik winterrogge.


Te oogsten

Kropsla: Jonge kroppen. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden.Max 2 per volwassene

Raapstelen: Er is niet zoveel, omdat veel niet is opgekomen. Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bosje per persoon. Recept in de bijlage.

Radijs: Oogsten door onderaan vast te pakken en uit de grond trekken. 8 per persoon

Groenlof of (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan).

 De planten zijn nog jong, maar omdat sommigen nog te dicht op elkaar staan kunnen we dunnen door ze er tussen uit te oogsten. Dus als een groenlof tussen 2 andere geklemd zit, die er tussen uit oogsten. 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind 2 kleintjes oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.Recepten in de bijlagen

Snijbonen: Kan je ook in stukken van een paar cm snijden en dan koken. Peul met de ene hand plukken en met de andere stengel/tak vasthouden. Anders trek je de plant los van de stok. Ongeveer 250 gram per volwassene. Als je wil inmaken een kilo.

Suikermais: Maiskolven met een volledig bruine pluim zijn rijp. Kolf vastpakken en met een draaiende beweging naar beneden toe, losbreken. Met nog wat bladeren om de kolf, in de koelkast meerdere dagen houdbaar. 1 per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag veel meer oogsten.

Bospeen: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 12 dikkere per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Je mag het dubbele oogsten.

Voor de liefhebber

Andijvie: Is nog jong. Wordt ook wel als salade gegeten. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden. Graag om en om oogsten.(dunnen) Max 2 per volwassene.

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Uit de kist onder het afdakje pakken of zelf oogsten met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Spitskool: Een open ras; Filderkraut. Ook slobberkool genoemd. Lijkt op de gewone spitskool. De kool is van binnen niet zo compact als we gewend zijn. Oogsten door onder de kool door of in te snijden en afbreken. 1 per volwassene.

Pompoen: liggen klaar in een kist onder het afdakje. 1 per volwassene

Koolraap: Doordat ze snel gegroeid zijn en omdat er heel veel is, bied ik ze alvast aan. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten