De opendag op de Nieuwe Aker was geslaagd. Het was uitzonderlijk mooi weer. Er waren niet zo veel bezoekers als de vorige keer, maar nu kwamen de mensen meer gericht. Er werden 8 proefabonnementen afgesloten.

Als jullie interesse hebben in schaatsen, dan kan ik jullie een gratis kennismakingsles aanbieden. De drijvende kracht achter schaats en skeeler club Schalkhaar, draagt de Nieuwe Akker een goed hart toe en wil op deze manier de tuin steunen. Vanaf 7 oktober kan je dan proefglijden. Het is vooral gericht op de jeugd, maar volwassenen zijn ook welkom. Als je interesse hebt laat het me dan weten. Krijg je van mij de info.

Aanstaande zondag staat de Nieuwe Akker op het oogstfeest van de Ulebelt te Deventer. Het thema is dit jaar gezonde voeding. Dus dat zit al goed. Het feest is van 12:00 – 17:00 uur.

Huishoudelijke mededeling: soms kom ik op de tuin en zie ik dat er door de kinderen fijn gespeeld is. Alleen is het dan ook fijn als het speelgoed weer opgeruimd wordt. Dus een verzoek aan de volwassenen, om er voor te zorgen dat het ook weer opgeruimd wordt. Dan blijft de tuin voor iedereen een fijne plek.

Op de sla en andijvie zit luis. Kan geen kwaad. Maar moet dus goed gewassen worden. Een beetje zout in het waswater helpt.

Heb woensdag de laatste groente geplant. Sla van het ras wonder van 4 jaargetijden. Eerder zijn nog raapstelen en spinazie gezaaid.


Te oogsten

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 250 gram per volwassene

Savooie kool:  Ook wel groene kool genoemd. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene. Recepten in de bijlage.

Kropsla: Jonge kroppen. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden. Max 2 per volwassene

Raapstelen: Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon. Recept in de bijlage.

Rucola:  Een bosje per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken.

Radijs: Oogsten door onderaan vast te pakken en uit de grond trekken. 8 per persoon

Groenlof: of (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan). De planten zijn nog jong, maar omdat sommigen nog te dicht op elkaar staan kunnen we dunnen door ze er tussen uit te oogsten. Dus als een groenlof tussen 2 andere geklemd zit, die er tussen uit oogsten. 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind 2 kleintjes oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Pompoen: Mag je nu zelf oogsten. Graag zowiezo een pompoen meenemen om thuis te bewaren. Op de tuin kan ik geen groenten opslaan. Pompoenen kan je vrij lang bewaren. Thuis op een droge niet te koude plek leggen. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Zowiezo nu 1 voor je voorraad thuis. (Ik stel voor om minimaal 6 op voorraad te nemen)

Zomerpastinaak: Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Je mag het dubbele oogsten.


Voor de liefhebber

Andijvie:  Wordt ook wel als salade gegeten. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden. Max 2 per volwassene.

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Uit de kist onder het afdakje pakken of zelf oogsten met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Snijbonen: Kan je ook in stukken van een paar cm snijden en dan koken. Peul met de ene hand plukken en met de andere stengel/tak vasthouden. Anders trek je de plant los van de stok. Ongeveer 250 gram per volwassene. Als je wil inmaken een kilo.

Suikermais: Maiskolven met een volledig bruine pluim zijn rijp. Kolf vastpakken en met een draaiende beweging naar beneden toe, losbreken. Met nog wat bladeren om de kolf, in de koelkast meerdere dagen houdbaar. 1 per volwassene.

Rode bieten: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag veel meer oogsten.

Spitskool: Een open ras; Filderkraut. Ook slobberkool genoemd. Lijkt op de gewone spitskool. De kool is van binnen niet zo compact als we gewend zijn. Oogsten door onder de kool door of in te snijden en afbreken. 1 per volwassene.

Koolraap: Doordat ze snel gegroeid zijn en omdat er heel veel is, bied ik ze alvast aan. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Op deze website vind je ook recepten.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten