Na 3 weekenden achter elkaar promotieactiviteiten voor de Nieuwe Akker, kan ik terugkijken op 3 geslaagde dagen. Afgelopen zondag stonden we dus op de Ulebelt.

Er word goed geluisterd naar Promotieteam the flying pumpkins met HansHans, een vriend van mij, die al eerder de zeer lekkere pompoenmuffins voor de proeverij op de laatste opendag gemaakt had, was ook van de partij. Met 100 vers gebakken ….......jawel pompoenmuffins. Ze waren in 2 uur uitverkocht! Ik had bedacht om, in het kader van de pompoenpromotie, pompoensoep te maken. Dus ging Hans na de muffins verkocht te hebben, ter plekke pompoenensoep maken. De bezoekers kregen soep te proeven, en kregen uitleg hoe die gemaakt werd en velen kochten pompoenen. Zie ook de foto. Een gouden formule van het promotieteam the flying pumpkins! 5 kisten vol met pompoenen werden verkocht. Ook waren aardig wat bezoekers geïnteresseerd in het zelfoogstconcept. Het resultaat moet zich nog laten blijken.

Eindelijk zijn dan de pony's op de tuin. Een witte en een zwarte. Cornelis en Bor. Kan ik nu ook op de tuin gaan oefenen in het werken met paarden.

Huishoudelijke mededeling: soms kom ik op de tuin en zie ik dat er door de kinderen fijn gespeeld is. Alleen is het dan ook fijn als het speelgoed weer opgeruimd wordt. Dus een verzoek aan de volwassenen, om er voor te zorgen dat het ook weer opgeruimd wordt. Dan blijft de tuin voor iedereen een fijne plek.

Op de sla en andijvie zit veel luis. Kan geen kwaad. Maar moet dus goed gewassen worden. Een beetje zout in het waswater helpt.

Van veel groenten staan recepten op deze site.


Te oogsten

Sperziebonen: De hazen hebben de sperziebonen ook ontdekt. Ze vinden ze net als ik erg lekker. Ik heb er gaas overheen gelegd. Na het plukken gaas weer terug over de planten leggen a.u.b. Oogsten door met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Savooie kool:  Ook wel groene kool genoemd. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Raapstelen: Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Rucola:  Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken.

Pompoen: Mag je nu zelf oogsten. Graag sowieso 1 pompoen( of 2 kleine) meenemen om thuis te bewaren. Op de tuin kan ik geen groenten opslaan. Pompoenen kan je vrij lang bewaren. Thuis op een droge niet te koude plek leggen. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Sowieso nu 1 voor je voorraad thuis. (Ik stel voor om minimaal 6 op voorraad te nemen). Oogsten door pompoenen uit te zoeken met een steeltje dat al aan het verkurken is. Anders is tie nog niet rijp. 

Peen: De spitvork staat onder het afdakje. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten a.u.b. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 12 dikkere per volwassene. Je mag meer nemen.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Je mag het dubbele oogsten.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber

Groenlof: of (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan). Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Kropsla: Ze beginnen te schieten en hebben veel luis. Ze staan op 2 plekken! Helemaal vooraan en helemaal achteraan op hetzelfde bed. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene

Andijvie: Zit veel luis op. Wordt ook wel als salade gegeten. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden. Graag om en om oogsten.(dunnen) Max 2 per volwassene.

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Uit de kist onder het afdakje pakken of zelf oogsten met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt!

Rode bieten: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Spitskool: Een open ras; Filderkraut. Ook slobberkool genoemd. Lijkt op de gewone spitskool. De kool is van binnen niet zo compact als we gewend zijn. Oogsten door onder de kool door of in te snijden en afbreken. 1 per volwassene.

Koolraap: Doordat ze snel gegroeid zijn en omdat er heel veel is, bied ik ze alvast aan. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten