De temperatuur zakt. De dynamiek op de tuin is een stuk rustiger. De groenten en het onkruid groeien een stuk langzamer. Het planten en zaaien van groenten is nu klaar. En de werkzaamheden gaan richting winterklaar maken van de tuin. Een onderdeel daarvan is om de open stukken, onkruid vrij te maken en daar winterrogge te zaaien.

Een vriend wil graag met zijn paard bij mij op het land werken. Het idee was dan ook om met paard het onkruid eronder te ploegen. We waren al een tijdje op zoek naar een ploeg. Eindelijk een ploeg gevonden! Het is een 2 scharige wentelploeg. Daar moeten 2 paarden voor! Zondag aanstaande gaat het gebeuren.

Gisteren is de winterprei onder handen genomen. De inmiddels redelijk dikke prei is aangeaard, waardoor het onkruid bestreden wordt en de prei een langere witte schacht krijgt. Dus dan wordt de opbrengst hoger. Kunnen we langer preitaarten bakken. Het is een fraai plaatje: Blauwgroene prei op zwarte aarde.

De regenboog-snijbiet heb ik afgesneden. Het blad was grotendeels niet meer geschikt voor consumptie en door te snijden kan er weer fris nieuw blad groeien.

Kadotip: Als je iemand een origineel kado wil doen, geef een proefabonnement!.
Bij mij kun je voor €17,50 een oogstwaardebon bestellen. Ik heb ze ook op voorraad op de tuin.

Als je zorgt dat iemand anders een abonnement neemt, krijg je een bos zonnebloemen van de Nieuwe Akker kado. Dat geldt ook als je een oogstwaardebon koopt.

Van veel groenten staan recepten op deze site

Te oogsten

Sperziebonen: De hazen hebben de sperziebonen ook ontdekt. Ze vinden ze net als ik erg lekker. Ik heb er gaas overheen gelegd. Na het plukken gaas weer terug over de planten leggen a.u.b. Oogsten door met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Spitskool: Een open ras; Filderkraut. Ook slobberkool genoemd. Lijkt op de gewone spitskool. De kool is van binnen niet zo compact als we gewend zijn. Oogsten door onder de kool door of in te snijden en afbreken. 1 per volwassene.

Rucola:  Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Pompoen: Mag je nu zelf oogsten. Graag sowieso 1 pompoen( of 2 kleine) meenemen om thuis te bewaren. Op de tuin kan ik geen groenten opslaan. Pompoenen kan je vrij lang bewaren. Thuis op een droge niet te koude plek leggen. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Sowieso nu 1 voor je voorraad thuis. (Ik stel voor om minimaal 6 op voorraad te nemen). Oogsten door pompoenen uit te zoeken met een steeltje dat al aan het verkurken is. Anders is tie nog niet rijp.

Winterwortel: Het is een zeer dik en kort ras. Makkelijk te oogsten. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten a.u.b. Loof onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gam per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Je mag veel meer oogsten om in te vriezen. Tot 2 kg per volwassene.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber


Savoie kool:  Ook wel groene kool genoemd. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Groenlof: of (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond. De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan).
Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Raapstelen: Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Andijvie: Zit veel luis op. Wordt ook wel als salade gegeten. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden.

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Uit de kist onder het afdakje pakken of zelf oogsten met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt!

Rode bieten: Kogelbiet. Is een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten.


Go to top