2012-09-30 Ploegen met dubbelspanAfgelopen zondag is het er eindelijk van gekomen. 2 paarden hebben, gemend door Marjan Dollekamp, geploegd op De Nieuwe Akker. Zie ook foto. Dat ging prima. Zeker gezien het feit dat de 2 paarden elkaar niet kenden. Maar die wilden wel samen en na wat rondjes proefdraaien zonder ploeg ging het met ploeg erachter heel mooi. Na een voortje ploegen werd de ploegdiepte afgesteld en daarna werd de grond mooi gekeerd en kwam het onkruid er goed onder. Ik had 3 stukken willen ploegen, maar helaas was er maar tijd voor 1 stuk. Heb toen de volgende dag de andere stukken met een grondfrees gedaan. Daarna heb ik winterrogge gezaaid. De rogge gebruik ik net als de paarse phacelia als groenbemester. Gelijk de volgende dag volop regen en ik zag vandaag dat het al aan het kiemen was. Het is een mooie uitdaging om zo goed mogelijk met het weer mee te werken en fijn als je achteraf merkt dat je de goede keuzes hebt gemaakt.

Mijn buurman had geen geluk met zijn planning. Hij heeft de mais achter de pony-wei gisteravond van het land gehaald! Met zware machines het natte land op. Zo zou ik het dus niet willen. Ze moesten over het autopad van de Nieuwe Akker. De sporen zijn enorm, dat zal je wel merken en er is ook een trekker of wagen de sloot in gegleden. Ik raad jullie aan om laarzen aan te doen!

Aanstaande weekend ben ik weg. Er komt elke dag iemand naar de pony's kijken, maar mocht er een pony buiten het draad lopen, graag een belletje of sms'je naar mij. Mijn nummer staat onderaan het oogstbericht of op een flyer onder het afdakje.

Wil je iemand iets bijzonders geven? Een ontmoeting met de elementen? Ook zon? Een groentefeest? 4 weken lang? Geef een proefabonnement kado!
Bij mij kan je voor €17,50 een oogstwaardebon bestellen. Als je zorgt dat iemand anders een abonnement neemt, krijg je een bos zonnebloemen van de Nieuwe Akker kado. Dat geldt ook als je een oogstwaardebon koopt.

Van veel groenten staan recepten op deze site

Voor de peulvruchten liefhebbers: Van de oudere sperziebonen en snijbonen kan je de bonen die in de peul zitten ook eten.


Te oogsten

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Er zitten wat stippen op de buitenste bladeren. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Pompoen butternut: Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Minder rijpe zijn nog groenig. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 per volwassene.

Savoie kool:  Ook wel groene kool genoemd. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Rode bieten: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Pompoen: Mag je nu zelf oogsten. Graag sowieso 1 pompoen( of 2 kleine) meenemen om thuis te bewaren. Op de tuin kan ik geen groenten opslaan. Pompoenen kan je vrij lang bewaren. Thuis op een droge niet te koude plek leggen. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Sowieso nu 1 voor je voorraad thuis. (Ik stel voor om minimaal 6 op voorraad te nemen). Oogsten door pompoenen uit te zoeken met een steeltje dat al aan het verkurken is. Anders is tie nog niet rijp. Oogsten door steeltje met snoeischaar door te knippen.

Peen: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bos loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 10 dikkere per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Je mag veel meer oogsten om in te vriezen. Tot 2 kg per volwassene.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber


Spitskool: Een open ras; Filderkraut. Ook slobberkool genoemd. Lijkt op de gewone spitskool. De kool is van binnen niet zo compact als we gewend zijn. Oogsten door onder de kool door of in te snijden en afbreken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperziebonen: De hazen hebben de sperziebonen ook ontdekt. Ze vinden ze net als ik erg lekker. Ik heb er gaas overheen gelegd. Na het plukken gaas weer terug over de planten leggen a.u.b. Oogsten door met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Er is niet meer zoveel. Ongeveer 200 gram per volwassene, zolang de voorraad strekt..

Rucola:  Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Groenlof: of (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan).Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Raapstelen: Ze zijn behoorlijk groot en wat minder mals. Volgende week zijn weer jonge te oogsten. Oogsten door bos onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Andijvie: Zit veel luis op. Wordt ook wel als salade gegeten. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden.

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Uit de kist onder het afdakje pakken of zelf oogsten met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt!

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten