Ik heb het afgelopen weekend doorgebracht met de Nederlandse Vereniging voor Macrobiotiek. Leden en niet-leden zochten elkaar op in het Nivon-huis Koos Vorink in de bossen bij Lage Vuursche. Ik ben zelf geen Macrobioot, maar het zijn fijne mensen die je daar ontmoet en ik leer over gezondheid en spiritualiteit. Leuke bijkomstigheid is dat voor het weekend groenten bij mij besteld wordt. Ik had ook een kist pompoenen bij me voor de losse verkoop. Toen ik vertelde dat ze geteeld zijn met hulp van lava(meel), gingen ze als warme broodjes over de toonbank! Ik heb de kosten van het weekend terugverdient. Tja, als je geen geld hebt, maar veel groenten................

De rogge die ik vorige week gezaaid heb, komt mooi op. Vandaag ga ik weer stukken land schoon frezen om dan weer rogge in te zaaien. Ik heb gisteren met hulp van Wisnu het pompoenenlandje op de es schoon gemaakt. De lange ranken legden we op hopen. Ik heb 2 hopen met de auto naar de composthoop gesleept. Ja, je wordt creatief als je geen trekker hebt. Maar toen bedachten we dat dit ook een mooi oefenklusje voor de pony's is. Gaan we doen.

Als je op de tuin een pony buiten het draad ziet lopen, graag een belletje of sms'je naar mij. Mijn nummer staat onderaan het oogstbericht of op een flyer onder het afdakje.

Weet iemand een kruiwagen? Is namelijk handig voor de leden als transport van groenten tussen tuin en parkeerplaats. Kruiwagen staat dan klaar op de parkeerplaats en komt na gebruik, daar vanzelf weer terug. Dus als je een ongebruikte weet, hoor ik het graag.

Wil je iemand iets bijzonders geven? Een ontmoeting met de elementen? Ook zon? Een groentefeest? 4 weken lang? Geef een proefabonnement kado!  Bij mij kan je voor €17,50 een oogstwaardebon bestellen. Als je zorgt dat iemand anders een abonnement neemt, krijg je een bos zonnebloemen van de Nieuwe Akker kado. Dat geldt ook als je een oogstwaardebon koopt.

Van veel groenten staan recepten op deze site.

Voor de peulvruchten liefhebbers: Van de oudere sperziebonen en snijbonen kan je de bonen die in de peul zitten ook eten.

 

Te oogsten


Nieuwe raapstelen: Ze zijn nog jong en mals. Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bosje per persoon.

Echte spinazie: ook als salade te eten. Oogsten door bladeren iets op zij te duwen en de worteltjes net onder de grond door te snijden. 300 gram per volwassene

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Er zitten wat stippen op de buitenste bladeren. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Pompoen butternut: Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Minder rijpe zijn nog groenig. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 per volwassene.

Rode bieten: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Pompoen oranje: Deze week kan je voor de laatste keer pompoenen mee naar huis nemen. Dus schroom niet om nog een aantal thuis op te slaan. Pompoen kan niet tegen vorst. Pompoenen kan je vrij lang bewaren. In een koele droge ruimte, maar in de vensterbank wil ook. Oogsten door pompoenen uit te zoeken met een steeltje dat al aan het verkurken is. Anders is tie nog niet rijp. Oogsten door steeltje met snoeischaar door te knippen.

Winterwortel: Het is een zeer dik en kort ras. Makkelijk te oogsten. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten a.u.b. Loof onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gam per volwassene.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber


Spitskool: Een open ras; Filderkraut. Ook slobberkool genoemd. Lijkt op de gewone spitskool. De kool is van binnen niet zo compact als we gewend zijn. Oogsten door onder de kool door of in te snijden en afbreken. 1 per volwassene.

Peen: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bos loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 10 dikkere per volwassene.

Sperziebonen: De hazen hebben de sperziebonen ook ontdekt. Ze vinden ze net als ik erg lekker. Ik heb er gaas overheen gelegd. Na het plukken gaas weer terug over de planten leggen a.u.b. Oogsten door met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Er is niet meer zoveel. Ongeveer 200 gram per volwassene, zolang de voorraad strekt..

Rucola:  Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Groenlof: of (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan). Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De bloemetjes worden steeds meer zaden. Die zijn hard. Dus hele jonge scheuten of alleen bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Je mag veel meer oogsten om in te vriezen. Tot 2 kg per volwassene.

Andijvie: Zit veel luis op. Wordt ook wel als salade gegeten. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden.

Savoie kool:  Ook wel groene kool genoemd. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten