Ik heb afgelopen dinsdag Liesbeth van Asten en Dick Metselaar, respectievelijk directeur en gebiedsontwikkelaar van Rentree, op bezoek gehad. Ik pacht de grond van Rentree en zij hadden de tuin nog niet gezien. Ze waren onder de indruk van wat er tot stand gebracht was. We hadden een goed gesprek. Ze zullen zich blijven inzetten, opdat De Nieuwe Akker zich verder kan ontwikkelen.

Na de nodige vierkante meters roggezaad ingeharkt te hebben, dacht ik; dat kan ook anders. Namelijk met een paard. Heb Teun opgebeld of hij nog zin had om met zijn paard op mijn land te komen werken. Morgen komt hij met Exponent de rogge met een eg inwerken. Heb inmiddels met Cornelis,de witte pony gewerkt. Na een half uurtje “stoeien”werd meneer wat rustiger. Heb toen om te oefenen een stammetje gesleept. Ging heel goed. Wellicht kan Cornelis binnenkort ook voor de eg!

Als je op de tuin een pony buiten het draad ziet lopen, graag een belletje of sms'je naar mij. Mijn nummer staat onderaan het oogstbericht of op een flyer onder het afdakje.

Weet iemand een kruiwagen? Is namelijk handig voor de leden als transport van groenten tussen tuin en parkeerplaats. Kruiwagen staat dan klaar op de parkeerplaats en komt na gebruik, daar vanzelf weer terug. Dus als je een ongebruikte weet, hoor ik het graag.

Wil je iemand iets bijzonders geven? Een ontmoeting met de elementen? Ook zon? Een groentefeest? 4 weken lang? Geef een oogstwaardebon kado!  Bij mij kan je die voor €17,50 bestellen.

Van veel groenten staan recepten op deze site.

De pastinaken laat ik nog in de grond zitten. Die zijn namelijk winterhard en vriezen niet kapot. Er is nog veel winterwortel en die kan niet tegen vorst. Dus nog even creatief met wortel. Of je op andere groenten uitleven.

Voor de peulvruchten liefhebbers: Van de oudere sperziebonen en snijbonen kan je de bonen die in de peul zitten ook eten.

Te oogsten


Spruiten: De onderste spruiten worden al dik. Dus die kunnen we vast beginnen te oogsten. Plant(en) met dikke spruiten zoeken en de allerdikste van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Recepten in de bijlagen. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Gebruik koolraap als groente bij "donker"vlees (rund/lam/wild), liefst met mosterd of mierikswortel als smaak­maker erbij. Ook in een wortel/groenteschotel (koolraap, wortel, pastinaak, knolselder, aardappel) met zeer pittige worst erbij, is de groente heerlijk.. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Raapstelen: Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Rode bieten: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Er zitten wat stippen op de buitenste bladeren en die drogen uit. Als je die eraf trekt hou je nog genoeg mooie over. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Winterwortel: Het is een zeer dik en kort ras. Makkelijk te oogsten. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten a.u.b. Loof onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Savooi kool:  Ook wel groene kool genoemd. Sommige hebben wat aangetaste plekken. Dus gaaf exemplaar uitzoeken. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Groenlof: of (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan). Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Voor de liefhebber


Spitskool: Een open ras; Filderkraut. Ook slobberkool genoemd. Lijkt op de gewone spitskool. De kool is van binnen niet zo compact als we gewend zijn. Oogsten door onder de kool door of in te snijden en afbreken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peen: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bos loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 10 dikkere per volwassene.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Rucola:  Er staat ook rucola tussen de knolselderij. Dat groeide van het voorjaar ernaast en heeft zich zelf uitgezaaid. Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Pompoen butternut: Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Ze zijn niet helemaal rijp geworden, waardoor ze niet zo zoet zijn. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De bloemetjes worden steeds meer zaden. Die zijn hard. Dus hele jonge scheuten of alleen bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Je mag veel meer oogsten om in te vriezen. Tot 2 kg per volwassene.

Andijvie: Zit veel luis op. Wordt ook wel als salade gegeten. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien. Zolang de voorraad strekt.

Pompoen oranje: Deze week kan je nog pompoenen mee naar huis nemen. Dus schroom niet om nog een aantal thuis op te slaan. Pompoen kan niet tegen vorst. Pompoenen kan je vrij lang bewaren. In een koele droge ruimte, maar in de vensterbank wil ook. Oogsten door pompoenen uit te zoeken met een steeltje dat al aan het verkurken is. Anders is tie nog niet rijp. Oogsten door steeltje met snoeischaar door te knippen.

Echte spinazie: ook als salade te eten. Oogsten door bladeren iets op zij te duwen en de worteltjes net onder de grond door te snijden. 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten