Het opruimen van het land gaat gestaag door. Ik heb elke woensdagochtend hulp van Wisnu. Samen schiet het lekker op en is bovendien gezellig. En ook als een paard het werk kan doen, zoals zaaigoed in de grond harken,geeft dat veel voldoening.

Ook is met een paard werken, naast  andere voordelen, spannender. Soms bijna te spannend. Teun die met Pasce aan het eggen was, werd gestoken door 2 bijen en vergat even het paard te sturen. Pasce ging recht op de bijenkasten af en....het ging net goed. De kasten bleven staan en Teun kreeg zijn paard weer op koers.

butternut-kabouterWisnu heeft bij het pompoenenland opruimen de butternuts aan de zijkant in een lange rij gezet. Als je vroeg op de tuin komt, kan je daar een …..kabouter?.... treffen. Hij rende snel weg, maar ik kon nog net een foto nemen. Zie in de bijlagen.

Op de parkeerplaats staat nu een kruiwagen. Deze kan je gebruiken om de pompoenen en andere groenten van de tuin naar de parkeerplaats te vervoeren.

De pompoenen die na 5 oktober van het land zijn gehaald verdienen extra aandacht. Ik heb gemerkt dat sommige vruchten al slechte plekken of steeltjes krijgen. Dus regelmatig je opgeslagen pompoenen checken! Ik vermoed dat nachtvorst de boosdoener is.

Wil je iemand iets bijzonders geven? Een ontmoeting met de elementen? Ook zon? Een groentefeest? 4 weken lang? Geef een oogstwaardebon kado!  Bij mij kun je die voor €17,50 bestellen.

Van veel groenten staan recepten op deze website.

Voor de peulvruchten liefhebbers: Van de oudere sperziebonen en snijbonen kan je de bonen die in de peul zitten ook eten.

Te oogsten


Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De bloemetjes worden steeds meer zaden. Die zijn hard. Dus hele jonge scheuten, toppen of bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Als je het doek eraf gehaald hebt graag weer terug leggen i.v.m. kans op nachtvorst!

Spruiten: De onderste spruiten worden al dik. Dus die kunnen we vast beginnen te oogsten. Struik met dikke spruiten zoeken en de allerdikste van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Rode bieten: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Er zitten wat stippen op de buitenste bladeren en die drogen uit. Als je die eraf trekt hou je nog genoeg mooie over. Oogsten: Met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Winterwortel: Het is een zeer dik en kort ras. Makkelijk te oogsten. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten a.u.b. Loof onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Gele savoie kool:  Is een ander ras dan de groene, die we eerder geoogst hebben. Het lijkt een beetje op spitskool. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber


Kropsla: Ras: Wonder van 4 jaargetijden. De laatste teelt ging moeizaam. Te koud, emelten en andere belagers. Toch zijn er kleine kropjes. Er zijn er niet veel, maar we gaan ze toch maar oogsten. 1 kropje per persoon. Zolang de voorraad strekt. Als je het doek eraf gehaald hebt graag weer terug leggen i.v.m. kans op nachtvorst!

Raapstelen: Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Gebruik koolraap als groente bij "donker"vlees (rund/lam/wild), liefst met mosterd of mierikswortel als smaak­maker erbij. Ook in een wortel/groenteschotel (koolraap, wortel, pastinaak, knolselder, aardappel) met zeer pittige worst erbij, is de groente heerlijk. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Rucola:  Er staat nog rucola tussen de knolselderij. Dat groeide van het voorjaar ernaast en heeft zich zelf uitgezaaid. Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Pompoen butternut: Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Ze zijn niet helemaal rijp geworden, waardoor ze niet zo zoet zijn. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 per volwassene.

Andijvie: Blad is stevig! Wordt ook wel als salade gegeten. Oogsten door met een mesje de krop onderdoor te snijden.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Pompoen oranje: Zolang de nachtvorst niet over de pompoenen is gegaan kan je nog pompoenen mee naar huis nemen. Pompoenen kan je vrij lang bewaren. In een koele droge ruimte, maar in de vensterbank wil ook. Oogsten door pompoenen uit te zoeken met een steeltje dat al aan het verkurken is. Anders is tie nog niet rijp. Oogsten door steeltje met snoeischaar door te knippen.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten