Er is nu echt nachtvorst over de tuin geweest. Dat kan je goed zien aan het onkruid zwarte nachtschade (heeft zwarte bessen). Die kan daar niet tegen. Evenals de Nieuw-Zeelandse spinazie. De snijbiet was beschermd door het doek, wat ik er overheen gelegd had. Dus die is nog goed te oogsten. De plattelandstraditie wil: Boerenkool..... daar moet de vorst eerst over. Dus mag er nu ook boerenkool geoogst worden.

Erik Schippers, een vriend van mij, heeft een bezorgdienst van biologisch en regionaal geproduceerd voedsel. Ook groenten van de Nieuwe Akker gaan via deze weg naar de consument. Hij had elders verplichtingen en ik heb het ophalen en bezorgen van de producten een dagje van hem overgenomen. De meeste biologisch producenten in de regio ken ik, maar ik was nog niet bij allemaal langs geweest. Dat was erg leuk. En de bestellingen bracht ik soms helemaal tot in de keuken, bij de mensen thuis! Veel positieve reacties. Mooi om dit een keer gedaan te hebben. En als je nog een lekkere biologische en lokale rookworst voor bij de boerenkool zoekt. Dan kan je die bij Erik bestellen via: www.raddraaier.com

Op de parkeerplaats staat nu een kruiwagen. Deze kan je gebruiken om de groenten van de tuin naar de parkeerplaats te vervoeren. Ik zal hem eerst nog even schoonmaken en het wiel wat soepeler laten lopen!

Wil je iemand iets bijzonders geven? Een ontmoeting met de elementen? Ook zon? Een groentefeest? 4 weken lang? Geef een oogstwaardebon kado! 
Bij mij kan je die voor €17,50 bestellen.

Van veel groenten staan recepten op deze site.

Te oogsten

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutblad eraf trekken.  Ongeveer 300 gram per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Een paar cm. boven de grond. Ongeveer 400 gram/volwassene.

Spruiten: De onderste spruiten worden al dik. Dus die kunnen we vast beginnen te oogsten. Struik met dikke spruiten zoeken en de allerdikste van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Er zitten wat stippen op de buitenste bladeren en die drogen uit. Als je die eraf trekt hou je nog genoeg mooie over. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Winterwortel: Het is een zeer dik en kort ras. Makkelijk te oogsten.  Loof onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Gele savoie kool:  Is een ander ras dan de groene, die we eerder geoogst hebben. Het lijkt een beetje op spitskool. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijd je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Kropsla: Ras: Wonder van 4 jaargetijden. De laatste teelt ging moeizaam. Te koud, emelten en andere belagers. Toch zijn er kleine kropjes. Er zijn er niet veel, maar we gaan ze toch maar oogsten. 1 kropje per persoon. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Zijn groot. Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Rucola:  Er staat nog rucola tussen de knolselderij. Dat groeide van het voorjaar ernaast en heeft zich zelf uitgezaaid. Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Rode bieten: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per vowassene.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten