Afgelopen woensdag was het prachtig zonnig weer. Een mooie dag om op de tuin te werken. Ik heb samen met Wisnu het gaas voor de peulgewassen van het land gehaald. En zo wordt de tuin steeds meer opgeruimd.

Er was nachtvorst voorspeld en ik heb voor de zekerheid de raapstelen, groenselderij en snijbiet afgedekt met doek.

Ik ben op zoek naar een spitmachine en trekker. Dit geeft namelijk de mogelijkheid om het jaar rond op bedden te blijven telen. Tot nu toe werd in het voorjaar in 1 keer alles geploegd. Daarna werd er tussendoor de grondbewerkingen met de hand of met geleend of gehuurd materiaal gedaan. Ik was dan afhankelijk van, of iemand of een machine beschikbaar was. Op het juiste moment kunnen handelen is in de landbouw en in het bijzonder de biologische, zeer belangrijk.

schorseneerIk heb gekeken hoe het met de schorseneren is. Ik heb er een paar uitgegraven en het zag er goed uit. Ze zitten tot wel 50 cm diep in de grond. Vorig jaar zaten ze niet dieper dan 30 cm. Toen kon je ze met de spitvork uit de grond krijgen. Dat gaat dit seizoen niet lukken. Je graaft een diepe gleuf naast de rij en haalt ze er dan uit met de spitvork of je ploegt ze uit de grond. Dat graafwerk wil ik jullie eigenlijk niet aandoen. Dus ben ik nu op zoek naar een ploeg voor achter de trekker. Wordt vervolgd.

Kadotip voor Sinterklaas:
Wil je iemand iets bijzonders geven? Een ontmoeting met de elementen? Ook zon? Een groentefeest? 4 weken lang? Geef een oogstwaardebon kado!   Slechts € 15,00 ! Bestel via e-mail. En ik stuur het dan op.

Van veel groenten staan recepten op deze site.

Te oogsten


Italiaanse veldsla: Is een veldsla die wat groter is dan de gewone veldsla. Kan daarentegen minder vorst verdragen. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Spruiten: Struik met dikke spruiten zoeken en de dikste van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Gele savooi kool:  Is een ander ras dan de groene, die we eerder geoogst hebben. Het lijkt een beetje op spitskool. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie.

Er zitten wat bruine plekken op de plant. Dat kan verder geen kwaad. Bij bereiding gewoon weghalen. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Een paar cm. boven de grond. Ongeveer 400 gram/volwassene.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Winterwortel: Het eind van de wortelvoorraad is inzicht. Als de winterwortel op is, gaan we over op de pastinaak. Loof onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Voor de liefhebber


Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Rode bieten: Zijn bijna op. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Oogsten met mate. Zolang de voorraad strekt

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Er zitten wat stippen op de buitenste bladeren en die drogen uit. En sommige beginnen te schieten. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. Buitenste slechte bladeren afpellen. Naar behoefte oogsten.

Raapstelen: Zijn groot. Worden wat vezeliger. Oogsten door bos onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Rucola:  Er staat nog rucola tussen de knolselderij. Dat groeide van het voorjaar ernaast en heeft zich zelf uitgezaaid. Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten