Het witte landschap is weer vertrokken en de groenten op de tuin zijn weer zichtbaar. De meeste groenten hebben de vorst en sneeuw goed weerstaan. De veldsla ziet er nog goed uit. Aan de voorzijde van het veldsla-bed is het gaasdoek eraf geweest. Dat hadden de hazen ook ontdekt en die vinden de veldsla ook lekker.

De vorst is weer uit de grond en de pastinaken en schorseneren zijn ook weer te oogsten.

Ik heb voor een flink bedrag zaai- en pootgoed besteld en heb het meeste al binnen. Afgelopen dinsdag heb ik 400 aardbeienplantjes bij een biologische aardbeienboer in Warnsveld opgehaald. Ze staan nu in een koeling te wachten totdat het eerste stuk land op de Nieuwe Akker gereed is om te beplanten.

Gisteren heb ik van 2 percelen grondmonsters genomen om in het laboratorium van Gaia Bodemonderzoek te laten onderzoeken. Ik ben benieuwd.

Te oogsten

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. We oogsten nu een ander ras. Staat links van de groenlof (helemaal links op de es). Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Pastinaak: De pastinaak is weer zichtbaar. Hij zit iets verzonken in de grond, maar het loof vormt weer kleine blaadjes. Ik heb, daar we de rij met pastinaken loopt, stokjes in de grond geduwd. Dus je kan het beste eerst even de kop van de pastinaak zoeken en dan de spitvork ernaast zetten. De spitvork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene

Schorseneren: Ze worden ook wel "keukenmeidenverdriet" genoemd. In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken. Schillen onder water of met handschoenen aan voorkomt verdriet.

Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de wortel een gat graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Boerenkool: Je kan nu ook wel toppen oogsten. Die onder het gaas, zijn het mooiste. Ongeveer 400 gram per volwassene.


Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Spruiten: Ze zijn niet meer zo hard. In ieder geval nog te gebruiken voor stamppot. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Naar behoefte oogsten.

Koolraap: Zolang ze niet bevroren zijn geraakt kan je ze nog gebruiken. Dat kan je zien door gelijk bovenaan de knol de stengel door te snijden. Als het binnenste van de knol oranje en glazig eruitziet is de knol bevroren geweest. Andere knol proberen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,    Jan-Jaap Scholten