aardbeienGisteren zijn de plantuitjes en de pootaardappels binnen gekomen. 400 aardbeienplantjes liggen te wachten totdat ze de grond in kunnen. Mijn handen jeuken om ermee aan het werk te gaan.

Echter als tuinder ben je afhankelijk van de weergoden. En moet je geduld op kunnen brengen. En flexibel zijn! De aardbeienplantjes worden er in de koeling niet beter op. Maar ik vind het nog te nat om de grond te gaan bewerken. Als ik nu met een grondfrees door de bodem ga om een bed voor de aardbeien te maken, kan de grond gaan verslempen. Dat is zeer slecht voor de bodemstructuur, dus dat doen we niet.

Ik heb besloten om de aardbeienplantjes in potjes te stoppen. Zo komen ze alle afzonderlijk te staan en krijgt schimmel geen kans. En kan ik geduldig wachten totdat het weer het toelaat om de grond te gaan bewerken.

 

Te oogsten

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. We oogsten nu een ander ras. Staat links van de groenlof (helemaal links op de es). Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Pastinaak: De pastinaak is weer zichtbaar. Hij zit iets verzonken in de grond, maar het loof vormt weer kleine blaadjes. Ik heb, daar we de rij met pastinaken loopt, stokjes in de grond geduwd. Dus je kan het beste eerst even de kop van de pastinaak zoeken en dan de spitvork ernaast zetten. De spitvork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene

Schorseneren: Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de wortel een gat graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Spruiten: Ze zijn niet meer zo hard. En sommigen hebben een bruin plekje aan de binnenkant. Dus eerst even doormidden snijden. In ieder geval nog te gebruiken voor stamppot. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Naar behoefte oogsten.

Boerenkool: Is bijna op. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Koolraap: Zolang ze niet bevroren zijn geraakt kan je ze nog gebruiken. Dat kan je zien door gelijk bovenaan de knol de stengel door te snijden. Als het binnenste van de knol oranje en glazig eruitziet is de knol bevroren geweest. Andere knol proberen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,

Jan-Jaap Scholten