De afgelopen week kreeg ik weer versterking van Wisnu. Vorig jaar hielp hij ook op de tuin en afgelopen dinsdag hebben we samen flink onkruid gewied. Na een halve dag wieden hadden we een bed met pastinaak, bietjes en zomerwortel schoon. Ik was er erg blij mee.

De tuinbonenplanten zijn gaan bloeien. Dat betekent dat de tuinbonen niet meer zo heel lang meer op zich laten wachten!

Zoals ik vorige keer al vermelde, is er op 16 juni weer een open dag op de Nieuwe Akker. Teun komt met zijn paard om de kinderen te vermaken. Ik geef rondleidingen en ik zoek nog hulp voor de catering. Dwz bezoekers een drankje en iets lekkers aanbieden. Wie wil helpen van 12:45 – 15:00 uur en wie wil helpen van 15:00 – 17:15 uur?

Het vinden van nieuwe leden is erg belangrijk. Wil de Nieuwe Akker financieel overleven dan zal dit jaar toch een substantiële groei moeten plaatsvinden. Dus als je mensen weet die dit misschien ook interessant vinden. Nodig ze uit! Geef ze een flyer! Een digitale versie kun je via deze link downloaden. Onder het afdakje op de tuin hangen papieren flyers. Daar mag je dus van pakken. Als ze op raken, vul ik ze weer aan.

 

Te oogsten

Kropsla: Omdat er veel is beginnen we al vast met oogsten. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 10 per volwassene. De dikste eerst oogsten.

Raapstelen: De raapstelen oogst je door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 flinke bos per volwassene.

Spinazie: Oogsten door het plantje vast te pakken en met de andere hand net onder de grond de wortels door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten de bladeren door ze te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Je mag ook hele toppen oogsten. We kunnen ongeveer 200 gram per volwassene oogsten.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten