Door het relatief koude weer groeien de groenten langzamer als normaal. Dus moeten we een beetje geduld hebben. Het telen van de groenten gaat gestaag door. Afgelopen week is er suikermais en knolselderij geplant. Ook heb ik een ruim 50 meter lange rij zonnebloemen geplant. Het oog wil ook wat.

Ook het leden werven gaat door. Zo is er zondag 16 juni weer een opendag op de Nieuwe Akker. Ik laat 1000 flyers drukken en stop deze grotendeels in brievenbussen in de Vijfhoek en Schalkhaar. Mocht je ook wat flyers willen hebben ter verspreiding, zodra ze er zijn zal ik ze op de tuin onder het afdakje in het flyerbakje doen. Ook kun je ter verspreiding een digitale versie via deze link downloaden. Dus zegt het voort!

Te oogsten

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 8 per volwassene. De dikste eerst oogsten.


Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 250gram/volwassene. Recepten in de bijlage.


Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten de bladeren door ze te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. We kunnen ongeveer 200 gram per volwassene oogsten.


Voor de liefhebber

Spinazie: Bladeren zijn nog wel bruikbaar. Ongeveer 250 gram per volwassene. Meer mag


Radijs: Worden zeer groot. Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Zolang de voorraad strekt.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten