De afgelopen dagen stonden in het teken van de onkruidbestrijding. Ik heb veel gewied en geschoffeld. Het werk werd afgewisseld door een praatje met iemand die komt oogsten. Leuk dat er weer geoogst wordt

Gisteren zijn de eerste sperziebonen gezaaid.

Omdat het groenteaanbod vanwege het koude voorjaar nog beperkt is beginnen we alvast aan de jonge snijbiet en bosuitjes.

Voor diegene die nieuw zijn. Ik zet bordjes bij de groenten die geoogst mogen worden. Graag het doek of gaas waar de groenten onder zitten na het oogsten weer terug leggen. Ik werk met 4 leeftijdscategorie├źn. 1 categorie jonger betaald en oogst steeds de helft minder. Voorbeeld: Voor een kind van 8 t/m 12 jaar. betaal je de helft van een volwassenenabonnement en oogst je ook de helft van de aangegeven hoeveelheid groente.

Oogstgereedschap, verpakkingsmateriaal en weegschaal vind je onder het afdakje bij de pomp.

Te oogsten

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 8 per volwassene. De dikste eerst oogsten.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 250gram/volwassene. Recepten in de bijlage.

Voor de liefhebber

Raapstelen: Zijn in de bloei.De raapstelen oogst je door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 flinke bos per volwassene.

Spinazie: Deze groente stelt hoge eisen aan de bodem en temperatuur. Lukt meestal wisselend. Vorig jaar was de eerste teelt ook lastig. De spinazie is goed gelukt. Echter door de hoge temperaturen en droogte is de spinazie gaan bloeien. Je kan het gewoon oogsten met bloemen. Die kan je ook eten. Oogsten door het plantje vast te pakken en met de andere hand net onder de grond de wortels door te snijden. Ongeveer 250 gram per volwassene. Meer mag

Radijs: Worden zeer groot. Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 12 per volwassene.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten