Eindelijk is het dan warm geworden. Ik was al aan het wachten op warm en droog weer. Dit om alle grond waar nog geen groenten in stonden, maar waar al wel onkruid aan het groeien was, met de grondfrees te bewerken. Dit heb ik afgelopen zaterdag gedaan. De grond is nu mooi schoon en los, zodat die gelijk klaar ligt om in te zaaien of planten. Een groot stuk grond op de es, gelijk naast de bijenkasten heb ik ingezaaid met phacelia, een groenbemester en bijenplant. Die gaat paars bloeien van de zomer.

Zondag 16 juni van 13:00 – 17:00 uur, is er weer een open dag op de Nieuwe Akker. Met leuke activiteiten voor de kinderen. Je laten voortslepen op een kleed achter een paard!

Het vinden van nieuwe leden is erg belangrijk. Wil de Nieuwe Akker financieel overleven dan zal dit jaar toch een substantiële groei moeten plaatsvinden. Dus als je mensen weet die dit misschien ook interessant vinden. Nodig ze uit! Geef ze een flyer! Digitaal of onder het afdakje op de tuin hangen papieren flyers. Daar mag je dus van pakken. Als ze op raken, vul ik ze weer aan.

Te oogsten

Kropsla: Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 10 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: De raapstelen oogst je door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 flinke bos per volwassene.

Spinazie: Oogsten door het plantje vast te pakken en met de andere hand net onder de grond de wortels door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. Graag oogsten door hele toppen eruit te plukken. We kunnen ongeveer 200 gram per volwassene oogsten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten