Na 2 weken warm, schraal en droog weer, is het weer tijd voor water. Ik hoop dat er wat meer regen valt dan dat van donderdagochtend. De planten kunnen wel wat meer water gebruiken. Anticiperend op de verwachte regen heb ik zo'n 600 spruitenplantjes geplant. Daar moeten we de winter wel mee door kunnen komen.

Aanstaande zondag 16 juni van 13:00 – 17:00 uur, is er weer een open dag op de Nieuwe Akker. Met leuke activiteiten voor de kinderen. Je laten voortslepen op een kleed achter een paard! Het vinden van nieuwe leden is erg belangrijk. Dus als je nog mensen weet die dit misschien ook interessant vinden. Nodig ze uit!

Te oogsten

Kropsla: Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 300gram/volwassene. Recepten in de bijlage.

Raapstelen: De raapstelen oogst je door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 flinke bos per volwassene. Meer mag ook.

Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. Graag oogsten door hele toppen eruit te plukken. We kunnen ongeveer 400 gram per volwassene oogsten.

Voor de liefhebber

Rucola: Er staat niet zoveel, maar toch lekker. Een klein bosje. Oogsten zoals raapstelen. Zolang de voorraad strekt

Spinazie: Het laatste restje. Oogsten door het plantje vast te pakken en met de andere hand net onder de grond de wortels door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,  Jan-Jaap Scholten