Eindelijk is er weer regen van betekenis. De groenten hadden het hard nodig. Bovendien heb ik een hoop planten die de grond in moeten. Dat kan dus nu mooi.

Afgelopen zondag was er een open dag op de Nieuwe Akker. Het was mooi weer en er was redelijk wat belangstelling. Ik had hulp van Ellen en Jeanny voor de het bemannen van de tent en Teun was er met zijn paard. Ik heb vanaf 13.45 uur bijna achterelkaar rondleidingen gegeven. 4 personen hebben een proefabonnement genomen. Welkom!

Te oogsten


Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Ze zijn nog niet zo groot. De witte zijn het grootst. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 2 per volwassene. Recepten in de bijlagen.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene. Meer mag ook

Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. Graag oogsten door hele toppen of grote bladeren eruit te plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene oogsten. Meer mag ook.

Voor de liefhebber


Rucola: Er staat niet zoveel, maar toch lekker. Een klein bosje. Oogsten zoals raapstelen. Zolang de voorraad strekt

Kropsla: Ze zijn zeer groot en beginnen te schieten. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Gaan bloeien en worden wat vezelig. De raapstelen oogst je door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten