De afgelopen dagen zijn er veel groenten en wat kruiden geplant. Pompoen, komkommer, groenselder, rode kool, broccoli, savooie kool, sla, andijvie, peterselie, snijselder, tijm en lavas. Een beetje regen er overheen en groeien maar. Daarnaast is mede met hulp van Wisnu en Huig ook aan onkruidbestrijding gedaan. Niet onbelangrijk.

 

Te oogsten

Tuinbonen: De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 800 gram per volwassene.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 2 per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene. Meer mag ook

Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. Graag oogsten door hele toppen of grote bladeren eruit te plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene oogsten. Meer mag ook.

Voor de liefhebber

Rucola: Er staat niet zoveel, maar toch lekker. Een klein bosje of de bladeren plukken. Zolang de voorraad strekt

Kropsla: Ze zijn zeer groot en beginnen te schieten. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. Zolang de voorraad strekt.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten