De afgelopen en komende dagen staan vooral in het teken van onkruidbestrijding. Het is groeizaam weer, dus ook voor het onkruid. Ook is er afgelopen week 60 meter Nieuw Zeelandse spinazie geplant. Met warm weer gaat dat flink groeien en kunnen we dat ook over een tijdje gaan oogsten.

Wat betreft het kleinfruit. Dat is allemaal nog in de opbouwfase, maar er komt toch al wat vruchten aan de planten. Hier mag van geplukt worden. Op is op.

Te oogsten:

Doperwten: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 400 gram per volwassene.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 3 per volwassene.

Tuinbonen: De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 800 gram per volwassene.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 2 per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene. Meer mag ook

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Kleinfruit: Aardbeien, frambozen en bessen. Dat is allemaal nog in de opbouwfase, maar er komen toch al wat vruchten aan de planten. Hier mag van geplukt worden. Op is op.

Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. Graag oogsten door hele toppen of grote bladeren eruit te plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene oogsten. Meer mag ook.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten