Het warme weer duurt voort en de regen van betekenis blijft nog steeds uit. Een goede regenbui zou goed zijn voor de tuin. Tot nu toe houden de groenten nog redelijk stand. En waar nodig kan ik op kleine schaal beregenen met een pompje. Gelukkig maar. Want de 1500 preiplantjes die ik in de grond gestopt heb, hadden snel weer water nodig. Ook kon ik dankzij het pompje palm- en boerenkool planten.

Te oogsten

Capucijners: Staan achter de peultjes: Dit ras heet blauwschokker. De peulen zijn dan ook blauw-paars. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 400 gram per volwassene.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwasenne.

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 2 per volwassene.

Kropsla: Grootste uitzoeken. 1 krop per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 4 per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene. Meer mag ook

Voor de liefhebber

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. Zolang de voorraad strekt.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten