Gelukkig is er weer regen gevallen. Dat was zeer welkom. De groenten kunnen weer verder groeien.

Ik ga met mijn zoon 10 dagen kamperen in Gorssel. Dichtbij zodat ik af en toe naar de tuin kan. Om de courgetteplanten goed aan de gang te houden oogst ik steeds de courgettes die groot genoeg zijn en leg die in een krat onder het afdak. Echter om in mijn vakantie niet elke dag naar de tuin te hoeven, zou ik jullie willen vragen of jullie extra courgettes willen oogsten. En die dan onder het afdakje te willen leggen. Alvast bedankt.

Te oogsten

Veldkomkommer: Je moet even zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene

Uien: Er kunnen nu verse uien geoogst worden. Graag eerst de uien oogsten die tussen het onkruid staan. Dat is achteraan op het bed. Oogsten door onderaan bij de stengel te pakken en optrekken. Ongeveer een pond per volwassene.

Capucijners: Staan achter de peultjes: Dit ras heet blauwschokker. De peulen zijn dan ook blauw-paars. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 400 gram per volwassene.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. Je mag wel 5 per volwassene. Graag extra oogsten en onder afdakje leggen.

Kropsla: Grootste uitzoeken. 1 krop per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Bospeentjes: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 8 dikkere per volwassene.

Aardappels: Deze nieuwe oogst is voor sommigen een delicatesse. Het is een vastkokende aardappel. Oogsten: Vooraan beginnen. Greep ruim onder een aardappel plant steken. Greep iets opwippen en plant voorzichtig uit de grond trekken. Aardappels van de plant afhalen en overige aardappels uit de grond halen. Goed zoeken! De plant mag op het lege bed ernaast gelegd worden. Ongeveer 2,5 kg per volwassene.

Voor de liefhebber

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene. Meer mag ook

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 4 per volwassene.

Kruiden: Er mag in beperkte mate kruiden, zoals majoraan, tijm, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten