Om de open dag te promoten, had ik contact opgenomen met een journalist, die ook voor dagblad de Stentor werkt. De Stentor zag wel wat in een artikel. En dan vanuit het perspectief van de leden. Afgelopen dinsdag zijn er op de tuin 3 leden geïnterviewd. Een fotograaf kwam foto's maken. Ik ben benieuwd naar het artikel.

Dus zondag 8 september weer een open middag. Van 13:00- 17:00 uur. Zegt het voort, zegt het voort. Op de tuin, onder het afdakje, hangen aan de zijkant flyers. Mag je meenemen en uitdelen.

Te oogsten

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een kolf met een donker bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 2 per volwassene.

Aardappels: Oogsten: Greep ruim onder een aardappel plant steken. Greep iets opwippen en plant voorzichtig uit de grond trekken. Aardappels van de plant afhalen en overige aardappels uit de grond halen. Goed zoeken! De plant mag op het lege bed ernaast gelegd worden. Ongeveer 2,5 kg per volwassene.

Zomerpastinaak: Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 10 dikkere per volwassene.

Broccoli: Je moet goed zoeken. Oogsten door broccolistronkje met een mes uit de plant te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Meer mag ook

Bietjes: Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 4 per volwassene.

Veldkomkommer: Je moet even zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Staat op 2 plekken. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 2 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Meer mag ook tot 1 kg.


Voor de liefhebber

Andijvie: Is aan het schieten. 1 per volwassene

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zonnebloemen: Op de tuin staat een lange rij zonnebloemen. Knip gerust een mooie bos voor je zelf of om weg te geven.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, lavas, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten