Het artikel over De Nieuwe Akker, komt waarschijnlijk vrijdag in de Stentor. Ik heb ter controle het artikel al gelezen. Een positief stuk over de tuin.

Dus zondag 8 september weer een open middag. Van 13:00- 17:00 uur. Zegt het voort, zegt het voort. Op de tuin, onder het afdakje, hangen aan de zijkant flyers. Mag je meenemen en uitdelen.

I

Te oogsten

Pompoen: Donkeroranje pompoen uitzoeken. Steeltje moet verkurkt zijn. Oogsten door steeltje bovenaan door te knippen. Voor 1 volwassene wat kleinere uitzoeken. Plus 1 extra meenemen om thuis voorraad aan te leggen. Recepten in de bijlage.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een kolf met een donker bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 2 per volwassene.

Zomerpastinaak: Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 10 dikkere per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene.

Bietjes: Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 4 per volwassene.

Veldkomkommer: Je moet even zoeken. Staat op 2 plekken. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Meer mag ook tot 1 kg.

Voor de liefhebber

Andijvie: Is aan het schieten. 1 per volwassene

Broccoli: Je moet goed zoeken. Oogsten door broccolistronkje met een mes uit de plant te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zonnebloemen: Op de tuin staat een lange rij zonnebloemen. Knip gerust een mooie bos voor je zelf of om weg te geven.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, lavas, peterselie en selderij geoogst worden.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten Tel. 06-30882408