Het was wel even wennen met al die regenbuien van de afgelopen weken, maar de tuin kon het goed gebruiken. Het was erg droog geweest.

Als gevolg van alle publiciteit rond de opendag, komen er nog steeds mensen op de zelfoogsttuin af, die geïnteresseerd zijn. Erg fijn.

Een huishoudelijke mededeling. Groenafval van het oogsten mag op het land achtergelaten worden. Mocht de afvalemmer bij het afdakje vol zijn, dan mag die op de composthoop geleegd worden. Die ligt achter de grote eikenboom. En die staat aan de linkerkant van het grote groenteperceel over de sloot.

Te Oogsten

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Raapstelen: Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon. Recepten via deze link..

Pompoen: Donkeroranje pompoen uitzoeken. Steeltje moet verkurkt zijn. Oogsten door steeltje bovenaan door te knippen. Voor 1 volwassene wat kleinere uitzoeken. Plus 1 extra meenemen om thuis voorraad aan te leggen.

Koolraap: Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Winterwortel: Stengel onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een dikke kolf met een donker bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene.

Bietjes: Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 4 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Meer mag ook tot 1 kg.

Voor de liefhebber

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Zonnebloemen: Op de tuin staat een lange rij zonnebloemen. Knip gerust een mooie bos voor je zelf of om weg te geven.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, lavas, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten