Het was de afgelopen dagen goed weer om op de tuin te werken. Ik ben begonnen met het opruimen van de plantenresten van de peulen, kapucijners en erwten. En natuurlijk het verwijderen van onkruid.

Ik zie dat er soms ook geoogst wordt, waar geen bordjes bij staan. Dat is niet de bedoeling. Dus gaarne alleen groenten oogsten waar bordjes bij staan.

Te Oogsten

Sla: De kroppen zijn niet zo groot geworden. Oogsten door met een mesje de krop los te snijden. 1 per volwassene.

Savooi kool:  Ook wel groene kool genoemd. Sommige kolen zijn heel los van binnen. Dus even voelen of de kool goed gevuld is. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.Recept via deze link.

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene. Recept via deze link.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Raapstelen: Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon. Recept via deze link.

Zomerpastinaak: De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Recept via deze link.

Bieten: Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Meer mag ook tot 1 kg.


Voor de liefhebber

Winterwortel: Stengel onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een kolf met een donker bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene.

Zonnebloemen: Op de tuin staat een lange rij zonnebloemen. Knip gerust een mooie bos voor je zelf of om weg te geven.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, lavas, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten
Weekbericht 27 september t/m 3 oktober